IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: ЕС е в опасност и може да се разпадне

За да се запази съюзът в сегашния му вид, трябва да бъдат положени големи усилия, казва председателят на Европейския парламент

12:39 | 08.12.15 г. 28
<p>
	Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред риск от разпадане и поддръжниците му трябва да се борят, за да го запазят. Това заявява председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския вестник Die Welt, цитирано от Ройтерс.

ЕС е в опасност и съществуват сили, които се опитват да го разрушат, казва Шулц за Die Welt. Интервюто е публикувано във вторник.

В отговор на скорошното предупреждение на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, че ЕС може да се разпадне, Шулц посочва, че „никой не може да каже дали ЕС ще съществува в този вид през следващите десет години. Ако искаме да съществува, трябва да се борим много силно“.

Президентът на европейския парламент не посочва конкретните заплахи пред ЕС, но по-голямата част от интервюто е с фокус върху мигрантската криза, която постави на изпитание европейското единство и толерантност през тази година. 

Според Шулц ЕС не е без алтернатива и „разбира се, може да бъде премахнат“. Той добавя, че сред другите възможности преобладават такива с национализъм, граници и огради. „Това ще е гибелно, защото такава Европа многократно е водила континента до катастрофа “, посочва той.

Разделението в Европа по отношение на мигрантската криза се задълбочава, особено между германския канцлер Ангела Меркел, която полага усилия, за да приеме повече сирийци, и лидерите на Източна Европа, които се противопоставят на схемите на ЕС за предоставяне на убежище.

Шенген също изглежда заплашен, след като някои от държавите възстановиха контрола по границите. Миналия четвъртък Гърция поиска помощ от ЕС за осигуряването на сигурността на границите и за грижата за множеството мигранти. Гърция беше обвинена, че не защитава достатъчно добре границите на Шенген и дори се заговори за възможно замразяване на членството на страната в пространството.

Шулц подчертава, че никоя държава не е в състояние сама да се справи с предизвикателства като миграцията, като това е възможно да се случи само с единството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
До като ЕС се ръководи от столица далеч от бреговете на континента такъв изход е напълно възможен и даже очакван. На власт в европейските страни идват политически сили , които поставят на първо мест особствените си геополитически интереси и това неминуеумо ще встъпи в остър конфликт с днешните *** в европейския политически елит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Ако този ще е председател на ЕП по-добре да се разпадне тая детска градина .Няма да забравя колосалните опити за спасяване на Гърция с "парите на другите" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
ЕС може да се разпадне и ако не се вземат мерки и най-малкото трябва да има общ език - есперанто На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671Тоест световната финан.система е пред разпад и трябва нова система и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Нямаш представа в какво вярвам и ако прочетеш ''Символа на вярата'' на Православието може да схванеш по-голямата част от моята вяра.Относно икономиката отново бъркаш тоест като чета написаното виждам ,че си много неук Аз се предържам към казаното от Св.Ап.Павел ''който не иска да работи не трябва и да яде'' тоест как да се подържа безработицата до 3% Относно "на всеки му според нуждите му" - ''8. А Закхей застана и рече Господу: ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси...'' - http://***.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_3.xml#19 - ''половината от имота си '' е 50% данъци и злоупотребите с разходите на бюджета са отделна тема - аз говоря за принципи и със 50% данъци не се изчерпва любовта към Бога и ближните тоест покриват се повечето неща но има още - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1515185388759690 Според Евростат в ЕС данъчната тежест е 48% и нещата не вървят заради лихвата т.н. кражби общо казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 8 години
Е време е да се разпада, но Шулц умишлено не казва причината за разпада. А тя е една-такива хубостници като него с образование за библеотекари, фалирали при опита си да развиват бизнес с книжарница, които са на ръководни постове в ЕС. Или с други думи - неудачници, но с голями политически амбиции, за наше всеобщо зло. Колкото по-бързо се разпадне, толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Авторитетни издания? Пример? Нима техните редакционни съвети не са реални пропагандатори на държавната грешка, която подсигурява актуална криза?Например, днес Института за пазарна икономика ще представя книга за кризата без да се каже и една дума за нейният водещ причинител.Тук публикувам с уважение към участниците във форума, тъй като е полезно да се знае истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Какво ти пречи тогава да бъдеш публикуван в авторитетни издания? Има си система за оповестяване на нови изследвания и резултатите от тях.Хора които са способни на подобни резултати като твоите твърдения не се занимават с форуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
"Какви стопански ситуации те гонят, парите не са измислени вчера и с тях винаги се е злоупотребявало от емитента и властта"Абсолютно!Затова - БИТКОЙН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Какви стопански ситуации те гонят, парите не са измислени вчера и с тях винаги се е злоупотребявало от емитента и властта. Не нови данъци измислени и облагащи необлагаемото, защото офшуорните зони не може да ги забраниш а може да им обявиш само война и да окупираш тези държави и територии, трябват НОВИ много по НИСКИ данъци и Европа да спре да излъчва пари и инвестиции навън а да стане привлекателно място за инвестиции.То ако щеше да се оправи с вдигане на данъци до сега икономиката да бе цъфнала, друго освен вдигане на данъци и измисляне на нови от доста време не е правено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
bgMan,Не представям клишета, а конкретна истина за налична стопанска ситуация.Възможна е проверка дали представяното е истина: Който желае проверка е необходимо да повтори изследванията, които съм направил. Който ги повтори ще получи резултатите, които представам, тъй като истината е една.Аз първи в света представям тези новости, защото първи в света направих тези изследвания.Мнозина не приемат истината, защото под влияние на вековна заблуда вярват, че сегашната сгрешена парична система е вечна даденост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още