IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: ЕС е в опасност и може да се разпадне

За да се запази съюзът в сегашния му вид, трябва да бъдат положени големи усилия, казва председателят на Европейския парламент

12:39 | 08.12.15 г. 28
<p>
	Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред риск от разпадане и поддръжниците му трябва да се борят, за да го запазят. Това заявява председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския вестник Die Welt, цитирано от Ройтерс.

ЕС е в опасност и съществуват сили, които се опитват да го разрушат, казва Шулц за Die Welt. Интервюто е публикувано във вторник.

В отговор на скорошното предупреждение на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, че ЕС може да се разпадне, Шулц посочва, че „никой не може да каже дали ЕС ще съществува в този вид през следващите десет години. Ако искаме да съществува, трябва да се борим много силно“.

Президентът на европейския парламент не посочва конкретните заплахи пред ЕС, но по-голямата част от интервюто е с фокус върху мигрантската криза, която постави на изпитание европейското единство и толерантност през тази година. 

Според Шулц ЕС не е без алтернатива и „разбира се, може да бъде премахнат“. Той добавя, че сред другите възможности преобладават такива с национализъм, граници и огради. „Това ще е гибелно, защото такава Европа многократно е водила континента до катастрофа “, посочва той.

Разделението в Европа по отношение на мигрантската криза се задълбочава, особено между германския канцлер Ангела Меркел, която полага усилия, за да приеме повече сирийци, и лидерите на Източна Европа, които се противопоставят на схемите на ЕС за предоставяне на убежище.

Шенген също изглежда заплашен, след като някои от държавите възстановиха контрола по границите. Миналия четвъртък Гърция поиска помощ от ЕС за осигуряването на сигурността на границите и за грижата за множеството мигранти. Гърция беше обвинена, че не защитава достатъчно добре границите на Шенген и дори се заговори за възможно замразяване на членството на страната в пространството.

Шулц подчертава, че никоя държава не е в състояние сама да се справи с предизвикателства като миграцията, като това е възможно да се случи само с единството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 15 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Имамите ще преядат с имамбаялдъ и ще пукнат и няма да видят файдата на джихадите. Тя е хитра работа - пращаш будалите да се гръмнат и после жените им остават леко свободни и ето как се сбъдва пророчеството за 40-те жени дето падали от небето.Имамите нещо гледат в чуждата паница само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Просто се премахва цялата социална система във всички страни които са в ЕС, въвежда се ББД на цялата територия на съюза един и същ. Това означава че в Германия ББД няма да може да бъде 800 евро а само 150, защото другите държави не могат да понесат такъв размер на ББД. Но тя Германия скоро ще стигне до точката в която и 150 евро ББД не може да си позволи, защото секването на паричния поток от периферията към стабилното ядро е нещо неизбежно и не е ВЕЧНО. Това ще вкара ЕС в релсите, икономиката ще почне да расте, няма да има нужда от молитви за инфлация, европейците ще почнат да създават пак поколение европейчета и няма да има нужда от трансплантиране на африканчета..всичко ще си дойде на Мястото а Мартин Шулц ще трябва да си намери друга работа или да харчи ББД - то си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Ситуацията в момента много наподобява на тази преди 1500г.Тогава Римпо същия начин е бил изправен пред въпросът как да спре варварите идващиот Азия.Знаем как завършва всичко ,пълен разпад и тъмните векове.В моментаимамите зоват за джихад,а Европа се прави,че не разбира за какво става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Танас е 100% комунист. Ето защо:1. Вярва, че е възможно да се съберат 100% от дължимите данъци чрез забрана на офшорките2. Вярва, че има глобално затопляне причинено от човека3. Вярва в "устойчиво" развитие, при което частната собственост е забранена, защото тя води до трупане на богатство и разрушаване на природата, точно както Маркс.4. Вярва в принципа "на всеки му според нуждите му"Тоя филм с тая червена демагогия сме го гледали 70 години вече и се надявам, че не са останали балъци, които да се връзват на тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Ако има поне капка истина в думите ти просто ти трябва 1 съмишленик, който да те номинира за нобелова награда и оттам нататък нещата ще започват да се нареждаш както искаш.Иначе аз лично доста се съмнявам, че единствено ти от цял свят финансисти и доказани професионалисти във финансовата област първи си хванал нещо, за което другите са слепи. Щото точно така излиза. Ползваш едни и същи клишета и една и съща теза с вярата след като бъде изказана примерно над 1 000 пъти да стане истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Истината е полезна и за Вас.От Танас няма какво да науча, тъй като той пише за идеи, които не са пълноценни.За разлика от други аз пиша за резултати от изследване.Ако Вие направите същото изследване ще получите резултати с които сега не сте съглесни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 8 години
пак ли ти бе, пътя истината и живота .... :) запознай се с Танас и двамата си говорете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
С написаното сам доказвате, че споделяте илюзията, че "Европейската парична система си е напълно в реда на нещата".Сгрешената европейска парична система е научен факт и е само въпрос на време да бъде прекратена. Когато това се случи Вие ще продължите ли да твърдите, че сте подръжник на сегашната държавна грешка.Ако знаехте истината щяхте да знаете, че ако тази държавна грешка не се допускаше, то държавите нямаше да имат сегашни дългове.Сега държавите поемат дълг не защото има някаква неизбежност, а от това, че компенсират вреди от влияние на сгрешената парична система.По въпроса за Маркс, неговото творчество за стопанско управление на държавата сега не е актуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Европейската парична система си е напълно в реда на нещата, като изключим вредната единна европейска валута еврото. Трупането на дълг е неизбежно, защото няма откъде да дойдат парите за инвестиции в инфраструктура, здравеопазване и т.н. и дългът се плаща чрез инфлация т.е всички плащат еднакъв дял подобно на плоския данък, защото инфлацията реално е скрит плосък данък. Ако искаш да спреш трупането на дългове трябва да увеличиш данъците до тавана и реално средната класа ще плаща всичко за всички, а това ще я унищожи напълно както Маркс пише в Капиталът и всички ще без изключение ще живеят в мизерия както през средните векове. Това, за което си мислиш, вече е пробвано и гаранатирано не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Аре бе, фейсбук стар, няма ли да се включиш. Забрани я и тая тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още