IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: ЕС е в опасност и може да се разпадне

За да се запази съюзът в сегашния му вид, трябва да бъдат положени големи усилия, казва председателят на Европейския парламент

12:39 | 08.12.15 г. 28
<p>
	Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред риск от разпадане и поддръжниците му трябва да се борят, за да го запазят. Това заявява председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския вестник Die Welt, цитирано от Ройтерс.

ЕС е в опасност и съществуват сили, които се опитват да го разрушат, казва Шулц за Die Welt. Интервюто е публикувано във вторник.

В отговор на скорошното предупреждение на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, че ЕС може да се разпадне, Шулц посочва, че „никой не може да каже дали ЕС ще съществува в този вид през следващите десет години. Ако искаме да съществува, трябва да се борим много силно“.

Президентът на европейския парламент не посочва конкретните заплахи пред ЕС, но по-голямата част от интервюто е с фокус върху мигрантската криза, която постави на изпитание европейското единство и толерантност през тази година. 

Според Шулц ЕС не е без алтернатива и „разбира се, може да бъде премахнат“. Той добавя, че сред другите възможности преобладават такива с национализъм, граници и огради. „Това ще е гибелно, защото такава Европа многократно е водила континента до катастрофа “, посочва той.

Разделението в Европа по отношение на мигрантската криза се задълбочава, особено между германския канцлер Ангела Меркел, която полага усилия, за да приеме повече сирийци, и лидерите на Източна Европа, които се противопоставят на схемите на ЕС за предоставяне на убежище.

Шенген също изглежда заплашен, след като някои от държавите възстановиха контрола по границите. Миналия четвъртък Гърция поиска помощ от ЕС за осигуряването на сигурността на границите и за грижата за множеството мигранти. Гърция беше обвинена, че не защитава достатъчно добре границите на Шенген и дори се заговори за възможно замразяване на членството на страната в пространството.

Шулц подчертава, че никоя държава не е в състояние сама да се справи с предизвикателства като миграцията, като това е възможно да се случи само с единството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 8 години
Истината, че е налична сгрешена европейска парична система е актуално зло и е полезно да се знае за него, защото то е водещияут фактор за деградиращи процеси в Европейския съюз.Нима Вие, ако не бяхте прочели моето мнение щяхте да знаете за тази лошотия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 6
pecan
преди 8 години
Политици като Льо Пен ще спасят Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Риск за разпада на ЕС се появява от такива политици като Шулц тясно свързани с имиграцията . Никой не е карал Меркел да кани ислямските терористи в Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Иване постоянно пишеш пълни безсмислици, "сгрешената парична система" не доведе 60 милиона араби от Африка и Близкия Изток в сърцето на Европа. Вината на ЕЦБ е нищожна в сравнение с вината на Меркел и Саркози за разпада, който настъпва в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
Иван Митев
преди 8 години
Същественият проблем на Европейският съюз е реално подведена Европейска комисия да работи в обстановка на сгрешена парична система. При тези условия не е възможно спасение от уголемяващи се злини при кризи дългов рак.Ако не се допускаше тази съдбовна грешка европейските държави нямаше да имат сегашни дългове.При условия на тази всекиму вредна грешка държавата е с подсигурен крах, тъй като правителството колкото по-добре работи да осигури обществено икономическо развитие, толкова по-силен потенциал за кризи се развива.Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност.За спасение от актуални стопански проблеми е необходима подобрявана европейска парична система.Бележка: Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Аз това го повтарям от близо 19 години. Шулц най-накрая се събужда от своя еврофилски сън, а той е един от най-върлите привърженици на ЕС заедно с Верховщат. Явно на всички, включително на слабоумните, е че в еврокрепостта има огромни пукнатини, които по никакъв начин не могат да бъдат затворени. Имаме 2 възможности. При първата ЕС затваря границите и компроменира своите "ценности" и така националната държава отново се връща към живот и ЕС е ликвидиран като институция, еврото последва съдбата му почти веднага, а остава само общия пазар и евентуално свободното движение на хора както беше преди 20-на години. Втората възможност, която за момента е избрана от "елита", продължаване с безумната федерализация или "евроинтеграция" както и с имиграцията от Ислямския свят. Това ще доведе до гражданска или дори нова световна война без никакво съмнение в следващите 10-на години. Страхувам се, че времето на ЕС изтече, няма нищо, което може да извади от будната кома, в която се намира в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 5
albobo76
преди 8 години
Оле-оле, много страшно. Сега очаквам да излязат с програма за "спасението на ЕС" - повече данъци, повече полиция и армия, повече подслушване и по-малко права и свободи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Ами набийте на меркелова малко акъл в кухата тимберица, ако трябва и със сопата !!! ЕС ще се разпадне заради такива *** и престъпни управляващи, не заради друго. как може някой да заставя една суверенна страна да приеме безропотно орди нецивилизовани диваци на територията си - на какво основание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още