fallback

ЕС възобнови преговорите за присъединяване на Турция

Турция отново отвори преговорите по икономическото и паричното си законодателство

22:40 | 14.12.15 г. 8

Правителствата на Европейския съюз (ЕС) оставиха настрана критиките си към Турция по отношение на гражданските свободи в страната и подновиха кандидатурата ѝ за членство след две години затишие в опит да спечели турската помощ за спиране на потока от бежанци от Близкия изток, съобщава Bloomberg.

В понеделник Турция отново отвори преговорите по икономическото и паричното си законодателство с ЕС, стъпка, която трябва да проправи пътя ѝ към приемане на еврото, ако и когато се присъедини към 28-странния блок.

Този ден все още е далеч в бъдещото. Турция е постигнала съвсем малко от законодателния контролен списък на ЕС от началото на процеса за присъединяване преди десетилетие. С този темп от чисто математическа гледна точка страната ще успее да се присъедини след 350 години. Турски високопоставени представители обаче казват, че е време ЕС да се отнесе по-сериозно към отварянето на вратите си за Турция.

„Процесът все още е жив и здрав“, каза турският заместник-министър председател Мехмет Шимшек за репортери. „Отдадени сме да направим каквото е необходимо, за да станем пълноправни членове на ЕС“.

Правителствата на ЕС възобновиха разговорите за присъединяване, застинали от ноември 2013 г. насам, като част от пакет икономически и политически стимули, с които да насърчат турския президент Реджеп Тайиб Ердоган да приютява бежанци в Турция вместо да ги насочва към Западна Европа.

Германия, един от водещите скептици по присъединяване на Турция към ЕС, наложи най-голям натиск за пакета, който включва финансова помощ за 3 млрд. евро и обещание за безвизово пътуване за турците.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че възприемането на Турция няма да заглуши критиките на ЕС към начина, по който Ердоган се отнася с политическите си опоненти. Подчертавайки въпросите на ЕС спрямо независимостта на съдиите и медиите, той каза, че Турция трябва да се справи с „редица сериозни недостатъци“, за да ускори усилията си за присъединяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още