IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

760 хил. мигранти са пристигнали на гръцките острови от началото на 2015 г.

Гърция е изразходвала 1 млрд. евро от националния си бюджет за справянето с тази криза

10:58 | 14.12.15 г.
760 хил. мигранти са пристигнали на гръцките острови от началото на 2015 г.

Близо 760 хил. мигранти и бежанци са пристигнали  на гръцките острови  от началото на 2015 г. до 9 декември включително, съобщава посолството на Гърция в София. Други 3 500 мигранти се намират на гръцко-турската сухоземна граница.

70% от бежанцитеq влезли в Гърцияq са от Сирия, 10% - от Афганистан, 5% - от Ирак.

От началото на 2015 г. бреговата охрана е спасила 94 024 бежанци и имигранти.

До 23 ноември 2015 г. са арестувани 413 трафиканти и са разбити канали за фалшифициране на документи на имигранти на Лесбос и в Атика.

В съобщението се допълва, че Гърция е изразходвала досега 1 млрд. евро от националния си бюджет за справянето с бежанската вълна.

Същевременно страната е получила 33 млн. евро редовно еврофинансиране. Още 50 млн. евро извънредно европейско финансиране е одобрено от ЕС и се очаква предоставянето му. Стойността на болничната помощ за около 2 000 бежанци и имигранти възлиза на около 800 хил. евро.

В информацията се уточнява, че в Гърция вече функционира система за регистрация, която включва електронно сканиране на пръстови отпечатъци и  идентифициране но новодошлите.

Работи вече и първият идентификационен център (hotspot) в Мория, Лесбос с капацитет 4 000 регистрации дневно.

До края на годината ще заработят центровете за регистрация на островите Кос и Лерос, с възможност за 1 000 регистрации на ден във всеки от тях.

През януари 2016 г. ще започнат да функционират два центъра за регистрация на островите Хиос и Самос, също с капацитет 1 000 регистрации дневно всеки от тях. Още един център за регистрация ще започне да работи в Идомени, на границата в Македония.

Гръцката страна настоява въпросът с бежанските и имигрантските потоци да се решава интегрирано от ЕС като цяло, а не само от страните на първо убежище.

Предлага се да бъдат разследвани и мрежите за нелегален трафик.

За да спре загубата на човешки животи в морето, е необходимо идентифицирането на бежанците да става в Турция, Ливан и Йордания, а след това те да се транспортират директно и безопасно в Европа по механизма за презаселване, се предлага в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още