IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Турция могат да се превърнат в конкуренти за алтернативите на руския газ

На Анкара никак няма да й е лесно да намери нови източници на газ в средносрочен план, но страната не губи време

16:47 | 11.12.15 г. 2
ЕС и Турция могат да се превърнат в конкуренти за алтернативите на руския газ

С обтягането на руско-турските отношения битката за алтернативните на руските доставки на природен газ може да се ожесточи и да превърне ЕС и Турция от партньори в конкуренти. Това посочва в коментар изданието Politico.eu.

Брюксел се надява да получава природен газ от Каспийско море през газопровода TANAP, минаващ през турска територия. Заради икономическите санкции, които налага Русия обаче, Анкара спешно търси алтернативи на природен газ.

"Ние винаги гледаме към Турция за реализация на плановете си за диверсификация, без да отчитаме, че Турция има свои приоритети", коментира Симоне Талиапиетра от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Изданието отбелязва още, че Турция е вторият по големина пазар на Газпром в Европа след Германия. През миналата година руският гигант е изнесъл 27 млрд. куб. метра природен газ за Турция, което е около 60% от нуждите на страната. А прогнозите са, че потреблението на газ в южната ни съседка ще расте.

Според анализаторите, ако Москва реши да спре доставките за Турция по политически причини, това ще е истинска катастрофа за Анкара. Замяната на Русия като доставчик на газ не е толкова лесно в краткосрочен период.

В същото време обаче и Анкара не губи време. Първата визита на премиера Давутоглу беше в Азербайджан в опит да ускори работата по изграждането на TANAP. Но дори и да бъде постигнато уговореното ускоряване, съоръжението няма да бъде готово преди 2018 година.

TANAP от своя страна е в основата на проекта за Южен газов коридор - надеждата за диверсификация на източниците на природен газ за Югоизточна Европа. Идеята е подкрепена от Европейската комисия и плановете са първите доставки на газ от Каспийско море да достигнат до Европа по този коридор до края на това десетилетие.

"Увеличаването на търсенето на газ от Азербайджан от страна на Турция може да преобърне енергийните отношения ЕС - Турция от партньорство в конфронтация за достъпа до тези ресурси", коментира енергийният анализатор Марко Джули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Нали Путин е лош, сега брюкселските зелки ще видят как е с Ердоган насреща! Ама па на тея безполовите един резан анадолски може и да им хареса...?Както рекъл Вуте на Гьоре:"Това жените са сбъркана работа - ти го е^беш, оно те целива! Това мене некой да ме е^бе, гръцмуня със зъби че му откинем!"А тия у Бюксел вече ходи ги разбери мъже ли са, жени ли са и за какво се борят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Задничният тръст Bruegel да на се занимава с фе.совете , ами да препоръчва алъш вериша с Русия...или да си внася шистак от америката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още