IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът "Изток – Запад" дава още една алтернатива за Европа

Новата инфраструктура ще пренася газ от находища в източната част на Туркменистан към каспийското крайбрежие

11:32 | 23.12.15 г.
Газопроводът "Изток – Запад" дава още една алтернатива за Европа

На официална церемония в Туркменистан беше дадено началото на работата на новия газопровод „Изток – Запад“, съобщава Ройтерс. Тръбите свързват едно от най-големите газови находища, намиращо се в източната част на страната (Галкиниш) с каспийското крайбрежие.

С изграждането на новия газопровод Туркменистан повишава капацитета си да пренася природен газ в западно направление, а чрез Транскаспийския газопровод (TCP) газът може да поеме към Азербайджан и Европа.

TCP е подкрепен от Европейския съюз проект, допълва още Ройтерс. На този етап осъществяването на проекта обаче до голяма степен остава на хартия заради липсата на суровина. Новият газопровод обаче може да даде нов тласък на реализацията му.

„Изток – Запад“ е с обща дължина от 773 километра, а капацитетът му е към 30 млрд. куб. метра природен газ на година. Стойността му е 2,5 млрд. долара.

Реално новият газопровод може да бъде използван и в „обратна“ посока – към източните пазари на газ като Китай, Индия или Пакистан. Намеренията в тази насока са ясни – в началото на месеца Туркменистан започна да изгражда и газопровод, който да го свърже с Афганистан, Пакистан и Индия, който също е с начало около полетата в Галкиниш.

На официалната церемония по откриването на новата инфраструктура присъства и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова. Тя е в Туркменистан по покана на министъра на нефтогазовата промишленост и минералните ресурси Мухаметнур Халилов, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още