fallback

Пазарите все по-трудно ще предвиждат ходовете на ЕЦБ през 2016 г.

Яснотата в думите на Драги отстъпи пред една по-малко прозрачна картина за инвеститорите, коментира Bloomberg

21:05 | 30.12.15 г. 8

Ако 2015 г. пазарите опитваха да разберат какво е значението на думите на Марио Драги, то през 2016 г. те ще трябва да прочетат мислите му, пише Bloomberg.

10-годишните германски облигации за напът да запишат първия си месечен спад от август насам, след като президентът на ЕЦБ сигнализира, че институцията е наляла достатъчно пари в икономиката, за да се постигне целевото ниво на инфлацията от малко под 2%. Това беше по-различен тон от този на 20 ноември, когато доходностите по краткосрочните облигации достигнаха исторически ниски нива, след като Драги обяви, че ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да стимулира ръста на потребителските цени.

Яснотата в думите на Драги отстъпи пред една по-малко прозрачна картина за инвеститорите, които се опитват да предвидят следващия ход на ЕЦБ. Подемът на пазарите, насърчаван от програмата за стимули, беше прекратен през декември, когато Драги понижи още депозитната лихва и удължи срока на количествените облекчения поне до март 2017 г. Мерките се оказаха недостатъчно смели за пазарите и подсказаха, че Драги е изправен пред съпротива срещу още стимули от страна на някои членове на управителния съвет.

„С последното решение беше ясно, че ястребите (поддръжниците на по-затегната парична политика – бел.ред.) са поели управлението“, казва Елвин де Гроот, старши пазарен икономист в Rabobank International в Утрехт. „Това може да е историята през 2016 г.: не само дали ЕЦБ иска да направи повече, но и дали може?“, посочва той.

Въпреки уверението, ще ЕЦБ е готова да реагира на променящите се обстоятелства, прогнозите за дълговите пазари показват несигурност. Очаква се доходността по германските 10-годишни облигации да са между 0,4% и 1,55%. Във вторник тя беше 0,6%.

От началото на количествените облекчения през март средната доходност по облигациите в еврозоната падна до рекордно ниското ниво от 0,43%, за да се повиши до 1,08% пред юни, сочат данни на Bank of America Merrill Lynch.

Пазарният шок в Китай и сриващите се цени на суровините подновиха опасенията от дефлацията, стимулирайки търсенето на облигации с фиксирани купони, и средната доходност се понижи до 0,57% на 2 декември. Само ден по-късно – при заседанието на ЕЦБ - стойността вече беше 0,73%, след като доходността по германските облигации скочи с най-резкия темп от 2011 г.

Въпреки разочарованието на пазарите държавните облигации в еврозоната за генерирали 2% доходност тази година към 28 декември. През 2014 г. тя беше 13%. Те се представят по-добре от американските държавни ценни книжа, които генерираха 1,1% доходност.

„Разнопосочната парична политика ще бъде темата на 2016 г.“, прогнозира Мариус Дахайм, старши стратег в шведската банка SEB във Франкфурт. „Пазарите ще продължават да се водят от политиката на централните банки“, допълва той. Дахайм препоръчва на инвеститорите да се насочат към облигации с по-висока доходност в еврозоната, включително испански и италиански.

„Над ЕЦБ ще има натиск да направи нещо“, казва Кийт Джукс, глобален стратег в Societe Generale. „Колкото до Драги, ще става въпрос повече за корекции в курса, за продължава в желаната посока“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още