IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите все по-трудно ще предвиждат ходовете на ЕЦБ през 2016 г.

Яснотата в думите на Драги отстъпи пред една по-малко прозрачна картина за инвеститорите, коментира Bloomberg

21:05 | 30.12.15 г. 8
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Ако 2015 г. пазарите опитваха да разберат какво е значението на думите на Марио Драги, то през 2016 г. те ще трябва да прочетат мислите му, пише Bloomberg.

10-годишните германски облигации за напът да запишат първия си месечен спад от август насам, след като президентът на ЕЦБ сигнализира, че институцията е наляла достатъчно пари в икономиката, за да се постигне целевото ниво на инфлацията от малко под 2%. Това беше по-различен тон от този на 20 ноември, когато доходностите по краткосрочните облигации достигнаха исторически ниски нива, след като Драги обяви, че ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да стимулира ръста на потребителските цени.

Яснотата в думите на Драги отстъпи пред една по-малко прозрачна картина за инвеститорите, които се опитват да предвидят следващия ход на ЕЦБ. Подемът на пазарите, насърчаван от програмата за стимули, беше прекратен през декември, когато Драги понижи още депозитната лихва и удължи срока на количествените облекчения поне до март 2017 г. Мерките се оказаха недостатъчно смели за пазарите и подсказаха, че Драги е изправен пред съпротива срещу още стимули от страна на някои членове на управителния съвет.

„С последното решение беше ясно, че ястребите (поддръжниците на по-затегната парична политика – бел.ред.) са поели управлението“, казва Елвин де Гроот, старши пазарен икономист в Rabobank International в Утрехт. „Това може да е историята през 2016 г.: не само дали ЕЦБ иска да направи повече, но и дали може?“, посочва той.

Въпреки уверението, ще ЕЦБ е готова да реагира на променящите се обстоятелства, прогнозите за дълговите пазари показват несигурност. Очаква се доходността по германските 10-годишни облигации да са между 0,4% и 1,55%. Във вторник тя беше 0,6%.

От началото на количествените облекчения през март средната доходност по облигациите в еврозоната падна до рекордно ниското ниво от 0,43%, за да се повиши до 1,08% пред юни, сочат данни на Bank of America Merrill Lynch.

Пазарният шок в Китай и сриващите се цени на суровините подновиха опасенията от дефлацията, стимулирайки търсенето на облигации с фиксирани купони, и средната доходност се понижи до 0,57% на 2 декември. Само ден по-късно – при заседанието на ЕЦБ - стойността вече беше 0,73%, след като доходността по германските облигации скочи с най-резкия темп от 2011 г.

Въпреки разочарованието на пазарите държавните облигации в еврозоната за генерирали 2% доходност тази година към 28 декември. През 2014 г. тя беше 13%. Те се представят по-добре от американските държавни ценни книжа, които генерираха 1,1% доходност.

„Разнопосочната парична политика ще бъде темата на 2016 г.“, прогнозира Мариус Дахайм, старши стратег в шведската банка SEB във Франкфурт. „Пазарите ще продължават да се водят от политиката на централните банки“, допълва той. Дахайм препоръчва на инвеститорите да се насочат към облигации с по-висока доходност в еврозоната, включително испански и италиански.

„Над ЕЦБ ще има натиск да направи нещо“, казва Кийт Джукс, глобален стратег в Societe Generale. „Колкото до Драги, ще става въпрос повече за корекции в курса, за продължава в желаната посока“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Кое за Вас е "СЪВРЕМЕННАТА ЕВРЕЙСКА СИСТЕМА"?Говорите за честа смяна на правила. Полезно е да знаете, че след внедряване на сгрешената парична система през 1716 г. същата не е променяна. Къде видяхте смяна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Страшното е ,че ''държавните облигации в еврозоната за генерирали 13% доходност през 2014 г.'' тоест за да се схване същината ще почна с - ''Таблица в сайта на канадското финансово министерство, озаглавена Къде отиват данъците ви показва, че лихвените плащания достигат 15% от бюджета повече от здравните разходи, социалното обезпечение и другите трансферни плащания взети заедно.'' - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmКазано иначе когато няма пари за здраве означава ,че лихварите са косвени убийци ,и отделно вместо за лихва парите от бюджета може да отиват за растеж - http://solidbul.eu/?p=3421 Радвам се шефката на МВФ го осъзнава макар ,че не го казва ясно(коментар 15) - http://***.investor.bg/drugi/338/a/lagard-svetovniiat-ikonomicheski-rastej-prez-2016-g-shte-e-razocharovasht-208687/За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 8 години
между другата природата ти прави БВП /от ено зърно ти прави 12-15/1 обаче после има зима и изпитаниа.Зимата следва в иконимическиая цикъл. и то за всички.....НЕМА ДА ИМА НАД ВОДАТА, ДОКЪТ НЕ ОСТАНАТ САМО ЕСТЕСТВЕНИТЕ НУЖДИ ИМИНИМУМА ЗА ОЦЕЛЕВАНЕ.... впрочем нема никаква гаранциа за живота. растениата пак останаха сами...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 8 години
Митов, впрегате каруцата пред коня.Най-гоуемите грешки са само 2!1. СЪВРЕМЕННАТА ЕВРЕЙСКА СИСТЕМА ЗА ДРАНЕ Е НАПРАВИЛА И НУЖДИТЕ НА ЧОВЕКА В МАШИНА ЗА ПАРИ.... те затва има "хуманизам". Долу ръцете от нашите добри консуматори-прасета. Резултата: НЕЕСТЕСТВЕНО УДЪЛЖАВАНЕ НА ЖИВОТА И ПРИТЪПЯВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ИНСТИНКТИ НА ЧОВЕКА.2. ИМИТАТОРСКАТА ПОЛИТИКА на мелките държавици. Доброзорно "повтарят" ходовете на гоуемите, които вече са непечеливши!РЕЗУЛТАТА: ТРЕВОЖНОС, НЕОПРЕДЕЛЕНОС, ЧЕСТА СМЕНА НА ПРАВИЛАТА И ПОВСЕМЕСНА АПАТИА.РЕЗЕПЗИОН::::: ТРЕТА СВЕТОВНА ЯДРЕНА ВОЙНА. Требва да се намари човешкиа натиск и да се озвери популазион. Про(ее, природата ше ни изпържи скоро. Свърши с умерениа. тон от нейна страна. ПЪТЯ НА ВОЙНА Е ТОЧНО ПРЕД НАС И Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КАТ ПРЕЧИСТВАНЕ....Нядевям се недосегаемите еврейчета да си отидат накрая. ше умрът от яд, че нема на кой да дават заповеди и ше срещнат мъстта на природата тотално неподготвени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Ясно е казано, сгрешената европейска парична система е видим образ на причината за завишаващи се актуални трудности.Ако не се допускаше тази грешка държавите нямаше да имат сегашни дългове.Представяната от мен истина е разкрита от конкретни изследвания. Всеки, който направи изследване за полезно държавно управление при стопанство с незлатни пари ще получи същите резултати.Спасението от актуални кризи е възможно чрез подобрение на съвременна парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Кажи бе Митев, къде е причината, много си компетентен, кажи да видим причината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
При налична сгрешена европейска парична съдба г-н Драги е със съдба на жертва. Той не може да спаси европейците от ескалиране на актуална криза, тъй като причината не е в негова компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Заплакали за Русия , щото да не се зарови човек тука. Нова година с нови магии , само дето магьосника май нема нови номера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още