IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигации за 1,7 трлн. евро в еврозоната носят отрицателна доходност

Инвеститорите приемат това като знак за потенциално допълнително разхлабване на паричната политика на ЕЦБ през 2016 г.

15:17 | 26.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облигации за 1,7 трлн. евро в еврозоната носят отрицателна доходност

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) приключи с покупките на активи за годината, размерът на облигациите на държавите членки на еврозоната, които носят отрицателна доходност, възлиза на близо 1,68 трлн. долара, пише Bloomberg. Инвеститорите приемат това като знак за потенциално допълнително разхлабване на паричната политика през 2016 г.

Покупките на активи ще започнат отново на 4 януари 2016 г., като правителствата на Португалия до Германия ще бъдат подкрепени отново от програмата за количествени улеснения на ЕЦБ за 1,5 трлн. евро, която се очаква да продължи поне до март 2017 г.

Стартирали през март тази година, покупките продължават да водят до отпадането на редица ценни книжа, което означава, че техните доходности са толкова ниски, че те са неподходящи за купуване.

Общата стойност на емитираните облигации, които носят доходност по-малка от депозитната лихва на ЕЦБ от -0,3%, с което са негодни за покупки, е около 616 млрд. долара от общата стойност на индекса Bloomberg Eurozone Sovereign Bond, която е 6,35 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още