fallback

Меркел към германците: Да не се делим

Да не следваме онези, които със студ или дори омраза в сърцата си резервират Германството за себе си и искат да изключат другите, призовава канцлерът

10:57 | 31.12.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В навечерието на новата година германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на Германска социалдемократическа партия (SPD) Зигмар Габриел призоваха германците да обърнат гръб на ксенофобията по темата „бежанска криза“.

„Става дума за това да не следваме онези, които със студ или дори омраза в сърцата си резервират Германството за себе си и искат да изключат другите", казва Меркел в предварително публикуваната си реч за Нова година. Както и преди, Габриел  предупреди за едно възможно дълбоко разделяне на обществото.

Без да споменава изрично ксенофобското движение Pegida, канцлерът подчертава, че най-важното е „ние да не разделим". И същевременно призовава за търпение. „Ще отнеме време, усилия и пари - особено с оглед на изключително важната задача за интеграция на тези, които ще останат тук“, казва Меркел, цитирана от DPA.

Страната ни винаги е печелила от успешните имиграции, пояснява германският министър-председател. „С правилния подход и днешната голяма задача за притока и интеграцията на толкова много хора е шанс за бъдещето“.  

Канцлерът отново потвърждава целта за „устойчиво и трайно намаляване на броя на бежанците". Конкретни подробности обаче тя не дава, но повтаря своето спорно изречение: „Можем да го направим, защото Германия е силна страна".

В същото време тя посочва „основни условия за съвместното съществуване на всички", които включват ценности, традиции, език и закони. „Това се отнася за всички, които искат да живеят тук".

В публикувано във Facebook послание за Новата година пък Габриел пише: „От всички нас сега се изисква двойно усилие за интеграция, за да не бъде забравен никой". По думите му ще има нужда преди всичко от социално-политически мерки – като социални жилища и други. „Само тогава можем да предотвратим бежанците да не бъдат използвани за разделяне на нашето общество", предупреди Габриел.

„Заради тази опасност и през 2016 г. общата борба срещу десните демагози в страната ни ще бъде една от най-големите задачи“, пише още той. Същевременно изказва остра критика срещу мижавата солидарност на различни страни от ЕС по отношение на справянето с бежанската криза. „Не може Европа да е само шампион на плащанията, а солидарността все повече да се превръща в чуждица“, пише шефът на SPD. По думите му Старият континент трябва да се докаже като нещо повече от само субсидирана зона за свободна търговия.  

Още за бежанската вълна в Европа вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още