IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

58,5 млрд. долара са инвестирани във ВЕИ сектора в Европа през 2015 г.

Разходите за соларните панели са намалели с 80% от 2009 г. насам

13:20 | 18.01.16 г.
58,5 млрд. долара са инвестирани във ВЕИ сектора в Европа през 2015 г.

През миналата година в сектора на производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) са инвестирани 58,5 млрд. долара. Глобално секторът е привлякъл рекордните 329 млрд. долара през миналата година, което представлява ръст от 4% спрямо 2014 г., или шест пъти повече спрямо 2004 г.

Тези данни съобщи комисарят по въпросите на енергетиката и околната среда на ЕС Мигел Ариа Канете по време на форум в Абу Даби, съобщиха от Брюксел.

Той посочи още, че разходите за изграждането на ВЕИ мощности намаляват от 2009 година насам – с 80% за соларните панели и 33% за вятърните генератори.

Индустрията създава и повече работни места, отбеляза комисарят. Той даде за пример индустрията за производство на слънчеви панели, която създава два пъти повече работни места за единица електроенергия, сравнено с въглищната или газовата индустрия.

„По тази причина ние в Европа виждаме нашите задължения да намалим емисиите с поне 40% до 2030 година като важна възможност за трансформиране на икономиката“, посочи Мигел Ариас Канете, допълвайки, че е доказано, че ВЕИ секторът намалява емисиите парникови газове. Затова и делът на ВЕИ сектора в производството на електроенергия в ЕС ще бъде увеличен до минимум 27 на сто до 2030 г.

„Само за година възобновяемите източници са намалили емисиите на Европа с еквивалента на годишните емисии на Испания“, посочи той.

На форума, посветен на чистата енергия, комисарят припомни още, че сред основните приоритети за финансиране по създадения през миналата година Европейски фонд за стратегически инвестиции (Плана Юнкер) са именно проекти, свързани с възобновяемите източници. Чрез програмата си Хоризонт 2020 ЕС финансира и разработки на следващото поколение технологии за производство на електроенергия от ВЕИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още