fallback

Европейската комисия предлага нови правила срещу избягването на данъци

Националните органи ще обменят информация по данъчни въпроси във връзка с дейността на многонационални дружества

15:54 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия предлага пакет от мерки срещу избягването на данъци. Комисията отчита, че са нужни нови правила за хармонизиране на данъчните закони във всички 28 страни от ЕС с цел ефективна борба срещу агресивните данъчни практики на големите дружества, става ясно от съобщение на сайта на ЕК.

Брюксел отправя призив към страните членки за по-категорични и по-координирани действия срещу дружествата, които се опитват да избягват плащането на дължимите  данъци. 

Някои основни характеристики на новите предложения включват:

• правно обвързващи мерки за противодействие на най-разпространените методи, използвани от дружествата за избягване на плащането на данъци;

• препоръка до страните членки как да предотвратяват злоупотреби с данъчни спогодби;

• предложение до страните членки за обмен на информация по данъчни въпроси, свързани с работещи в ЕС многонационални дружества;

• действия за насърчаване на доброто управление в областта на данъчното облагане в международен план;

• нова процедура в ЕС за съставяне на списъци на страни извън Съюза, които отказват да се съобразяват с правилата.

Пакетът се основава на трите главни стълба на програмата на Комисията за по-справедливо данъчно облагане. Гарантиране на ефективно данъчно облагане в ЕС

Основният принцип на корпоративното данъчно облагане е, че дружествата трябва да плащат данъци там, където реализират печалбите си. В пакета са направени конкретни предложения как да се помогне на страните членки да се уверят, че това става на практика. Комисията предлага Директива за борба с избягването на данъци с правно обвързващи мерки за борба с някои от най-разпространените схеми за избягване на данъци.

В нейната препоръка относно данъчните спогодби се съветват страните членки кои са най-добрите начини да защитят данъчните си спогодби от злоупотреба по начин, съвместим с правото на ЕС.

Повишаване на прозрачността

Прозрачността е решаваща за откриване на практики на агресивно данъчно планиране от страна на големи дружества и за гарантиране на лоялна конкуренция в данъчната област. С днешния пакет се цели повишаване на прозрачността относно данъците, които дружествата плащат, чрез преразглеждане на Директивата относно административното сътрудничество, се казва в съобщението.

Според предложените правила националните органи ще обменят информация по данъчни въпроси във връзка с дейността на многонационални дружества за всяка отделна страна. По този начин всички страни членки ще имат важна информация, за да откриват рискове от избягване на данъци и да насочват по-добре данъчните одити.

В момента Комисията също така разглежда отделния въпрос за публичното отчитане във всяка отделна страна, като за него се прави оценка на въздействието, за да може в началото на пролетта да бъде представена инициатива.

Еднакви условия на конкуренция

Избягването на данъци и вредната данъчна конкуренция са глобални проблеми. Действията за тяхното предотвратяване не могат да останат в пределите на ЕС, казват авторите на инициативата. Тъй като страните членки работят за прилагане на нови глобални стандарти за данъчна прозрачност и лоялна конкуренция в данъчната област, важно е международните партньори на ЕС да следват техния пример.

Развиващите се страни също би следвало да бъдат включени в международната мрежа за добро управление в областта на данъчното облагане, за да могат да се възползват от битката срещу избягването на данъци в световен мащаб. Днешният пакет включва съобщение относно външна стратегия за ефективно данъчно облагане. Неговата цел е засилване на сътрудничеството с международни партньори в борбата с избягването на данъци. Това ще помогне да се гарантират справедливи и еднакви условия на конкуренция за всички предприятия и държави.

Пакетът е съпроводен от ново проучване за агресивното данъчно планиране, в което се анализират основните канали, използвани за избягване на данъци.

Заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото, заяви: „Хората трябва да бъдат уверени, че данъчните правила важат еднакво за всички лица и предприятия. Компаниите трябва да плащат дължимите данъци там, където реално упражняват стопанската си дейност. Европа може да бъде световен лидер в борбата с избягването на данъци. Това налага координирани европейски действия, за да се избегнат 28 различни подхода в 28-те страни от ЕС“.

Всяка година заради избягване на данъци се губят данъчни приходи в размер на милиарди евро, отчита и комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

В съобщението на ЕК се припомня, че миналия октомври страните от ОИСР се споразумяха за мерки за ограничаване на намаляването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби (BEPS). Европейският парламент също разработи препоръки за избягването на данъци от дружествата.

Двете законодателни предложения от този пакет ще бъдат представени на Европейския парламент за консултация и на Съвета за приемане. Съветът и Парламентът се очаква да подкрепят препоръката за данъчните спогодби, а страните членки би трябвало да я следват, когато преразглеждат данъчните си спогодби.

Страните членки би трябвало също така формално да се споразумеят относно новата външна стратегия възможно най-бързо, след като тя бъде подкрепена от Европейския парламент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още