IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия занижи леко очакванията си за ръст на икономиката

Икономическата мощ в момента не е гарант за бъдещото благосъстояние, предупреди икономическият министър Зигмар Габриел

17:52 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Икономическият министър на Германия Зигмар Габриел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономическият министър на Германия Зигмар Габриел. Снимка: Ройтерс

Германското правителство понижи прогнозата си за растежа на икономиката на страната през 2016 г. Очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) да се разшири с 1,7 на сто, каквато е и прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), предава DPA.

Досега Берлин залагаше на увеличение на БВП с 1,8 на сто за тази година.

"Тази корекция не пречи да направим заключението, че икономиката на Германия е в добра форма",  посочва се в кратко съобщение на правителството.

Прогнозата е малко по-песимистична от предварителната оценка на федерацията на германската промишленост - BDI, която залага на увеличение от 1,9 на сто на БВП.

За 2015 година във федералната република беше отчетен икономически растеж от 1,7 на сто. 

Очакванията на правителството за тази година отразяват промяна в германската икономика, която се пренасочва от растеж, базиращ се предимно на износа, към растеж, стимулиран от вътрешното търсене, тъй като търсенето от Китай и другите страни с нововъзникващи пазарни икономики отслабва, отбелязва Ройтерс.

Берлин очаква повишаване на вноса през 2016 г. с по-бързо темпо, отколкото на износа, което означава, че външната търговия вероятно ще „отхапе“ от икономическия растеж 0,4 процентни пункта. Това е изключително явление за икономика, която десетилетия наред е разчитала главно на експорт.

Правителството очаква повишение на потребителското търсене с 1,9 процента, скок на инвестициите в строителството с 2,3 на сто и на държавните разходи с 3,5 процента. Държавата харчи милиарди евро за настаняване и интегриране на над милион бежанци и мигранти.

Министерството на икономиката прогнозира безработицата да остане на нивото от 2015 г. - 6,4%. Очакванията са пазарът на труда да остане стабилен, а заетостта да нараства, което ще доведе и до по-високи приходи от данъци.

„Германия трябва да се реформира спешно“, заяви на пресконференция в Берлин икономическият министър Зигмар Габриел. В противен случай, според него, в опасност е благосъстоянието на хората.

„Икономическата мощ в момента не е гарант за бъдещото благосъстояние“, предупреди Габриел. „Сега трябва да поставим курса за в бъдеще така, че Германия след десет години да е мощна, глобална, водеща икономическа и индустриална държава", допълни той. За тази цел, според Габриел, икономиката трябва да бъде модернизирана и „да бъде доведена до по-високо ниво на частните и публичните инвестиции“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още