IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия предлага нови правила срещу избягването на данъци

Националните органи ще обменят информация по данъчни въпроси във връзка с дейността на многонационални дружества

15:54 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската комисия предлага нови правила срещу избягването на данъци

Европейската комисия предлага пакет от мерки срещу избягването на данъци. Комисията отчита, че са нужни нови правила за хармонизиране на данъчните закони във всички 28 страни от ЕС с цел ефективна борба срещу агресивните данъчни практики на големите дружества, става ясно от съобщение на сайта на ЕК.

Брюксел отправя призив към страните членки за по-категорични и по-координирани действия срещу дружествата, които се опитват да избягват плащането на дължимите  данъци. 

Някои основни характеристики на новите предложения включват:

• правно обвързващи мерки за противодействие на най-разпространените методи, използвани от дружествата за избягване на плащането на данъци;

• препоръка до страните членки как да предотвратяват злоупотреби с данъчни спогодби;

• предложение до страните членки за обмен на информация по данъчни въпроси, свързани с работещи в ЕС многонационални дружества;

• действия за насърчаване на доброто управление в областта на данъчното облагане в международен план;

• нова процедура в ЕС за съставяне на списъци на страни извън Съюза, които отказват да се съобразяват с правилата.

Пакетът се основава на трите главни стълба на програмата на Комисията за по-справедливо данъчно облагане.

Гарантиране на ефективно данъчно облагане в ЕС

Основният принцип на корпоративното данъчно облагане е, че дружествата трябва да плащат данъци там, където реализират печалбите си. В пакета са направени конкретни предложения как да се помогне на страните членки да се уверят, че това става на практика. Комисията предлага Директива за борба с избягването на данъци с правно обвързващи мерки за борба с някои от най-разпространените схеми за избягване на данъци.

В нейната препоръка относно данъчните спогодби се съветват страните членки кои са най-добрите начини да защитят данъчните си спогодби от злоупотреба по начин, съвместим с правото на ЕС.

Повишаване на прозрачността

Прозрачността е решаваща за откриване на практики на агресивно данъчно планиране от страна на големи дружества и за гарантиране на лоялна конкуренция в данъчната област. С днешния пакет се цели повишаване на прозрачността относно данъците, които дружествата плащат, чрез преразглеждане на Директивата относно административното сътрудничество, се казва в съобщението.

Според предложените правила националните органи ще обменят информация по данъчни въпроси във връзка с дейността на многонационални дружества за всяка отделна страна. По този начин всички страни членки ще имат важна информация, за да откриват рискове от избягване на данъци и да насочват по-добре данъчните одити.

В момента Комисията също така разглежда отделния въпрос за публичното отчитане във всяка отделна страна, като за него се прави оценка на въздействието, за да може в началото на пролетта да бъде представена инициатива.

Еднакви условия на конкуренция

Избягването на данъци и вредната данъчна конкуренция са глобални проблеми. Действията за тяхното предотвратяване не могат да останат в пределите на ЕС, казват авторите на инициативата. Тъй като страните членки работят за прилагане на нови глобални стандарти за данъчна прозрачност и лоялна конкуренция в данъчната област, важно е международните партньори на ЕС да следват техния пример.

Развиващите се страни също би следвало да бъдат включени в международната мрежа за добро управление в областта на данъчното облагане, за да могат да се възползват от битката срещу избягването на данъци в световен мащаб. Днешният пакет включва съобщение относно външна стратегия за ефективно данъчно облагане. Неговата цел е засилване на сътрудничеството с международни партньори в борбата с избягването на данъци. Това ще помогне да се гарантират справедливи и еднакви условия на конкуренция за всички предприятия и държави.

Пакетът е съпроводен от ново проучване за агресивното данъчно планиране, в което се анализират основните канали, използвани за избягване на данъци.

Заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото, заяви: „Хората трябва да бъдат уверени, че данъчните правила важат еднакво за всички лица и предприятия. Компаниите трябва да плащат дължимите данъци там, където реално упражняват стопанската си дейност. Европа може да бъде световен лидер в борбата с избягването на данъци. Това налага координирани европейски действия, за да се избегнат 28 различни подхода в 28-те страни от ЕС“.

Всяка година заради избягване на данъци се губят данъчни приходи в размер на милиарди евро, отчита и комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

В съобщението на ЕК се припомня, че миналия октомври страните от ОИСР се споразумяха за мерки за ограничаване на намаляването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби (BEPS). Европейският парламент също разработи препоръки за избягването на данъци от дружествата.

Двете законодателни предложения от този пакет ще бъдат представени на Европейския парламент за консултация и на Съвета за приемане. Съветът и Парламентът се очаква да подкрепят препоръката за данъчните спогодби, а страните членки би трябвало да я следват, когато преразглеждат данъчните си спогодби.

Страните членки би трябвало също така формално да се споразумеят относно новата външна стратегия възможно най-бързо, след като тя бъде подкрепена от Европейския парламент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още