fallback

Politico: "Северен поток" 2 може и да не се нуждае от одобрението на ЕК

Не е нужно газова инфраструктура извън ЕС да отговаря на европейските правила, е записала правната служба на ЕК в свое мнение

15:28 | 08.02.16 г. 4

Разширението на „Северен поток“ може да не се нуждае от изричното одобрение на Европейската комисия. Това посочва Politico, като се позовава на мнение на правния отдел на Комисията.

Според изданието в мотивите си от службата са посочили, че газова инфраструктура, която е изградена извън територията на ЕС, не трябва да отговаря на европейските енергийни правила и Третия либерализационен пакет.

С подобно изявление Брюксел ще противопостави държавите в ЕС, посочва от своя страна руската информационна агенция ТАСС. Мнението се различава съществено и от позицията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, според когото „Северен поток“ 2 ще доведе до увеличаване на зависимостта на Европа от един доставчик на природен газ – Газпром.

След реализацията на проекта 80% от газа от Русия ще влиза през една точка – Германия.

Доналд Туск беше категоричен в края на годината, че „Северен поток“ 2 може да доведе до спирането на транзита през Украйна и така да навреди на интересите на държави от общността, сред които и България и Италия.

Първоначално Италия беше част от коалицията срещу разширението на „Северен поток“. В началото на януари обаче се оказа, че Рим променя намеренията си и вече иска да участва в проекта. От своя страна България настоява за еднакво отношение от страна на ЕК към „Северен поток“ 2 и замразения спорен проект „Южен поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още