fallback

Давутоглу: Парите от ЕС за бежанците може и да не стигнат

Турският премиер не отхвърля възможността за нови преговори за допълнителна помощ

20:27 | 10.02.16 г. 9

Одобрените от ЕС 3 млрд. евро в помощ за Турция за ограничаване на бежанската вълна могат да се окажат недостатъчни, коментира турският премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с холандския премиер Марк Рюте, пише руската информационна агенция ТАСС.

Давутоглу определи размера на сумата като "първи етап" и не изключи възможността за нови преговори за допълнителна помощ.

Холандското издание NOS посочва, че в последните седмици се изготвят нови и нови планове за справяне с бежанската криза и Анкара играе водеща роля във всеки един от тях. В допълнение и нови въздушни удари над Алепо предизвикват и нова бежанска вълна към Турция. В страната вече има около 2 млн. сирийски бежанци.

През уикенда бежанската криза беше обсъдена на неформално заседание на външните министри на ЕС, провело се в Амстердам. Холандия е ротационен председател на общността до лятото.

На него върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини посочи, че Турция вече прилага конкретни мерки за ограничаване на потока от бежанци към Европа.

Данните на международните организации обаче показват, че само през януари над 62 хил. бежанци са влезли в Гърция по море и Анкара беше критикувана, че не прилага мерки за ограничаване на потока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още