IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС одобриха отпускането на 3 млрд. евро на Турция за бежанците

Предвижда се приносът на България да е в размер на 5,9 млн. евро

20:42 | 03.02.16 г. 16
<p>
	Сирийски деца в бежански лагер в Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирийски деца в бежански лагер в Турция. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз одобри днес финансова помощ от 3 милиарда евро за Турция, които ще бъдат използвани за бежанците и мигрантите в страната, срещу ангажимент на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа, предадоха Ройтерс и БТА.

Всичките 28 страни от ЕС се съгласиха с предложението на среща днес в Брюксел, след като Италия оттегли възраженията си по плана.

Помощта беше обещана през ноември, но Рим искаше сумата да бъде изцяло покрита от централния бюджет на ЕС. В крайна сметка страните членки ще трябва частично да участват в нея, но парите ще бъдат приспаднати от калкулациите на дефицита на ЕС, съобщи по-рано ДПА.

"Турция приютява близо 3 милиона бежанци на територията си и затова беше сключено споразумение да бъде предоставена помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция от ЕС и страните членки", заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Комисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че средствата за бежанците в Турция ще бъдат използвани за образование, здравеопазване и храна. Той подчерта, че подобряването на условията им за живот ще позволи на бежанците да останат по-близо до домовете си.

Брюксел и Берлин се надяват, че споразумението с Турция ще помогне за намаляване на миграционния поток към Европа, след като миналата година над един милион души пристигнаха на континента, а тази година данните не показват признаци на спад, посочва Ройтерс.

Европейският съюз ще предостави 1 милиард евро от собствения си бюджет, двойно повече, отколкото бе планирано през ноември. Останалите средства ще бъдат осигурени от 28-те страни членки, а Германия ще бъде главният дарител и ще предостави 427,5 милиона евро през 2016 г.

По данни на Европейската комисия Великобритания ще участва с 327,6 милиона евро през тази година, Франция ще даде 309,2 милиона, Италия - 224,9 милиона, а Испания - 152,8 милиона евро.

Предвижда се България да даде 5,9 млн. евро, сочи информация в сайта на Съвета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 45 rate down comment 12
Бате Пешо
преди 8 години
Мезетката гледам врътнал дупарата...А какви възвишени приказки разправяше тука до преди няколко дена.И ни казваше ксенофоби и расисти.Радвам се че полека лека членовете на коалицията за ускорено развитие на евроатлантическите ценности започнаха да се осъзнават.Ще се осъзнаят и за Русия още няколко месеца са необходими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 44 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
"...Разногласията в ЕС за приемането на бежанци в ЕС беше една от причините ЕС да се парализира и да настъпи хаос!" Да де ...Орбан пръв би тревога и затвори границите...такива като тебе отвориха ей такива уста да го критикуват...и да хвалят Меркел , затуй сега се чудят още как да затворят границите на това Франкенщайново творение ЕС и ше плащат като будали на тоя рекетьор Ердоган !Такива като тебе сте вредни за държавността !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 41 rate down comment 10
contra2
преди 8 години
Истинската трагедия ще настъпи, ако разрешат безвизов режим на турците за ЕС. Ето това е вече наистина краят на Европа! Такъв сценарий имаше в Египет, когато Ануар Садат наводни страната си с мюсюлманските братя, а след него предателят Мубарак се подчини на сащ, за да му опростят 38 милиарда външен дълг, и разби икономиката и започна безчинства, за да им доставя подозрителни ислямисти за атентата на близнаците - и май натам отиват нещата. Това май ни подготвят така обичаните в ЕС амита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 33 rate down comment 17
MZ/X
преди 8 години
Бежанци, така или иначе трябваше да се приемат за да се намали тежестта върху съседните държави да за да са склонни да приемат обрат нелегално миналите границата, но можеше да се приемат по много по цивилизован и безпроблемен начин. Разногласията в ЕС за приемането на бежанци в ЕС беше една от причините ЕС да се парализира и да настъпи хаос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 45 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Ти , кандид и равновеско от задния двор бяхте най големите разбирачи и защитници на Меркелините глупости !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Е лятос що не извади тая си платформа , ами за евроинтеграция и толерантност пледираше...евроценностите ти бяха все в устата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 17
MZ/X
преди 8 години
Не съм ревностен привърженик на Добре дошли скъпи бежанци, а съм ревностен привърженик, на превантивната политика, която трябваше да включва финансиране на бежанските лагери, споразумяване с Турция, Ливан и т.н. за връщане на нелегално миналите границата и отваряне на легална възможност да се приемат бежанци директно от бежанските лагери, като са предварително проверени и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 8
tisia
преди 8 години
.....ердоганчо ще е следващият,след идилците от Сирия,де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Мани го тоя ... Вурст... Той селективно не е чул, че повечето от нахлуващите в Европа скакалци изобщо не са от Сирия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
А...ти не беше ли от най ревностните привърженици на движението " Добре дошли , скъпи бежанци ". Миналото лято беше много активен по темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още