IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС одобриха отпускането на 3 млрд. евро на Турция за бежанците

Предвижда се приносът на България да е в размер на 5,9 млн. евро

20:42 | 03.02.16 г. 16
<p>
	Сирийски деца в бежански лагер в Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирийски деца в бежански лагер в Турция. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз одобри днес финансова помощ от 3 милиарда евро за Турция, които ще бъдат използвани за бежанците и мигрантите в страната, срещу ангажимент на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа, предадоха Ройтерс и БТА.

Всичките 28 страни от ЕС се съгласиха с предложението на среща днес в Брюксел, след като Италия оттегли възраженията си по плана.

Помощта беше обещана през ноември, но Рим искаше сумата да бъде изцяло покрита от централния бюджет на ЕС. В крайна сметка страните членки ще трябва частично да участват в нея, но парите ще бъдат приспаднати от калкулациите на дефицита на ЕС, съобщи по-рано ДПА.

"Турция приютява близо 3 милиона бежанци на територията си и затова беше сключено споразумение да бъде предоставена помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция от ЕС и страните членки", заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Комисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че средствата за бежанците в Турция ще бъдат използвани за образование, здравеопазване и храна. Той подчерта, че подобряването на условията им за живот ще позволи на бежанците да останат по-близо до домовете си.

Брюксел и Берлин се надяват, че споразумението с Турция ще помогне за намаляване на миграционния поток към Европа, след като миналата година над един милион души пристигнаха на континента, а тази година данните не показват признаци на спад, посочва Ройтерс.

Европейският съюз ще предостави 1 милиард евро от собствения си бюджет, двойно повече, отколкото бе планирано през ноември. Останалите средства ще бъдат осигурени от 28-те страни членки, а Германия ще бъде главният дарител и ще предостави 427,5 милиона евро през 2016 г.

По данни на Европейската комисия Великобритания ще участва с 327,6 милиона евро през тази година, Франция ще даде 309,2 милиона, Италия - 224,9 милиона, а Испания - 152,8 милиона евро.

Предвижда се България да даде 5,9 млн. евро, сочи информация в сайта на Съвета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 34 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Ако ЕС имаше политическа воля да финансира на време бежанските лагери в околните страни на Сирия, нямаше и да има бежанска вълна, но принципът в ЕС е винаги да се действа, когато гори къщата! Същото беше и при проблемите с PIGS.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 11
bgMan
преди 8 години
ЕС действа против интересите си, когато спонсорира ислямски терористи с мегаломански амбиции като турците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 12
Сараф
преди 8 години
Предпочитам да ни платят в натура със 100км ограда отколкото после едни пари да отидат някъде.Имало било само една фирма която можело да прави такава ограда видиш ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още