IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция прилага конкретни мерки за ограничаване на бежанския поток

Анкара вече издава разрешителни за работа на сирийски бежанци, посочи Федерика Могерини

17:52 | 06.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бежански лагер в Турция. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Бежански лагер в Турция. Снимка: ЕК

Турция вече прилага конкретни мерки за намаляване на бежанския поток към Европа, заяви върховният
представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини на пресконференция  след неформалната среща на външните министри на ЕС, която се провежда в Амстердам,

В разговорите участваха и външните министри на Турция, Сърбия, Македония, Албания и Черна гора. На срещата е било постигнато съгласие да бъдат изпълнени всички решения за бежанците, приети през миналата година. 

По отношение на приетите от Турция мерки за ограничаване на бежанския поток в страната вече се издават разрешения за работа на сирийски бежанци, посочи Могерини, цитирана от ТАСС и БТА.

"Второ, въведе няколко вида визи за лицата, които пътуват в Турция. Това ще помогне на Турция, в сътрудничество с нас, да проследява придвижването на лица от трети страни, включително на тези, които възнамеряват да влязат в Европа през Турция", допълни тя.

Освен това ЕС подкрепя образователни програми в Турция на арабски език, стана ясно още думите на върховния европейски представител.

"Хората трябва да получат образование, защото в противен случай ще имаме загубено поколение в Сирия, което ще създаде проблем не само от икономическа гледна точка, но и от гледна точка на сигурността. Необходимо е да инвестираме в образование, за да не бъдат те подложени на радикализация в бъдеще", предупреди тя.

Могерини подчерта, че вече е взето политическо решение за отпускане на помощ от три милиарда евро на Турция и сега ЕС работи над определяне на конкретни проекти за финансиране. Изпълнението на мерки за ограничаване на потока от бежанци е едно от условията Анкара да получи тези средства. 

"Необходимо е да се гарантират две неща. Първо, бежанците от войната да получат защита и хуманитарна подкрепа близо до страната, в която живеят. Второ, да бъдат поставени под контрол потоците от икономически мигранти, които се смесват с бежанците. Това включва визова политика и борба с престъпните групи на трафиканти на хора, действащи в Турция", каза още Могерини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още