IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боевете край Алепо в Сирия може да предизвикат нова бежанска вълна

Русия и Турция си отправиха взаимни обвинения заради обсадата на града

10:08 | 05.02.16 г. 1
<p>
	Алепо, 4 февруари 2016 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алепо, 4 февруари 2016 г. Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди сирийци бягат от района на град Алепо, където сирийската армия, подкрепяна от руските военни самолети, предприе голяма офанзива срещу бунтовниците, съобщава ВВС.

На донорската конференция за Сирия в Лондон турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди, че около 70 хил. души са се насочили към страната му, за да избягат от района на бойните действия, предава БНР. 

Премиерът на съседен Ливан Тамам Салам също изрази опасения от нова бежанска вълна. Той предупреди, че скоро страната му няма да може да възпира тази „експлозия”, която ще доведе до по-нататъшна миграция, дестабилизация и още заплахи за сигурността.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права около 300 хил. души са изолирани в Алепо, след като силите на режима отрязаха главния път към града. Тежките сражения доведоха и до замразяване на мирните преговори в Женева

Британският премиер Дейвид Камерън изрази надежда, че събраните в Лондон 10 млрд. долара ще облекчат живота на сирийците и бежанците.

Над 260 хил. души са загинали в сирийския конфликт досега, а по изчисления на Световната банка войната е струвала на съседите - Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет, около 35 млрд. долара.

Междувременно Русия и Турция си отправиха взаимни обвинения заради боевете край Алепо. Москва обяви, че подозира, че Турция подготвя военно нахлуване в Сирия, а Анкара коментира, че Русия се опитва да отклони вниманието от собствените си „престъпления” в страната и допълни, че има право да предприеме мерки, за да защити сигурността си.

Същевременно Саудитска Арабия обяви, че е готова да участва в сухопътна операция в Сирия, ако САЩ решат да осъществят такава.

Пред перспективата от нова бежанска вълна в Европа Гърция заяви, че ще изпълни всичките си задължения по миграционния въпрос. Това е коментирал президентът на южната ни съседка Прокопис Павлопулос, който се срещна в Атина с френския вътрешен министър Бернар Казньов, съобщава БТА, като се позовава на руската информационна агенция ТАСС.

"Гърция в пълна степен ще изпълни задълженията си по въпроса на миграцията, в духа на европейската култура и при спазването на нормите на хуманността и демокрацията", каза Павлопулос, като отбеляза, че и европейските партньори и Турция трябва да изпълнят задълженията си.

"Молим партньорите си да проявят солидарност и хуманизъм, по които трябва да се водим при решаването на тази криза. За жалост има партньори, у които миграционната криза поражда фобии, несъвместими с концепцията за единна Европа", заяви гръцкият президент.

Френският вътрешен министър заяви, че Гърция е отбелязала напредък в процеса на регистрация и идентификация на бежанците и призна трудностите, с които се сблъсква страната при преодоляването на миграционната криза.

Казньов заяви, че Франция ще окаже на Гърция необходимата помощ за засичането на фалшиви паспорти, което според него ще помогне при предотвратяването на терористични заплахи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Сичкото бойци под църни флагове тръгна към Либия. От там ЕС е на една ръка растояние :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още