fallback

И Драги предупреждава да не се стига до Brexit

Икономическото състояние на света е такова, че спешно е нужно едно задоволително споразумение, твърди гуверньорът на ЕЦБ

13:26 | 19.02.16 г. 19
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги настоява европейските държавни и правителствени ръководители да намерят компромис в спора за пакета реформи, който иска Великобритания.

„Икономическото състояние на света е такова, че спешно е нужно едно задоволително споразумение“, заяви Драги в рамките на Срещата на върха в Брюксел.

По думите му запазването на финансова стабилност е от взаимен интерес за всички. По този начин италианският финансист индиректно се изказва срещу т. нар. "Brexit", т.е. излизането на Великобритания от ЕС. 

Междувременно преговорите за споразумение за реформи в ЕС, които да предотвратят излизането на Великобритания от ЕС, все още продължават. Не се очаква да бъде представено ново предложение на лидерите до следобедните часове.

Дискусиите снощи показаха, че остава да бъде свършено още много, преди всички лидери на 28-членния съюз да одобрят пакета от реформи.

Упорито се твърди, че ако днес бъде постигната сделка, британският премиер Дейвид Камерън ще насрочи референдума за членството на Великобритания в ЕС за 23 юни. 

Люксембургският премиер Ксавиер Бетел заяви по-рано тази сутрин, че поставените на масата за преговори предложения не удовлетворяват всички страни. „Още не сме приключили. Надявам се до края на следобеда да имаме готов текст, който да се приема от всички“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още