IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Драги предупреждава да не се стига до Brexit

Икономическото състояние на света е такова, че спешно е нужно едно задоволително споразумение, твърди гуверньорът на ЕЦБ

13:26 | 19.02.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
И Драги предупреждава да не се стига до Brexit

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги настоява европейските държавни и правителствени ръководители да намерят компромис в спора за пакета реформи, който иска Великобритания.

„Икономическото състояние на света е такова, че спешно е нужно едно задоволително споразумение“, заяви Драги в рамките на Срещата на върха в Брюксел.

По думите му запазването на финансова стабилност е от взаимен интерес за всички. По този начин италианският финансист индиректно се изказва срещу т. нар. "Brexit", т.е. излизането на Великобритания от ЕС. 

Междувременно преговорите за споразумение за реформи в ЕС, които да предотвратят излизането на Великобритания от ЕС, все още продължават. Не се очаква да бъде представено ново предложение на лидерите до следобедните часове.

Дискусиите снощи показаха, че остава да бъде свършено още много, преди всички лидери на 28-членния съюз да одобрят пакета от реформи.

Упорито се твърди, че ако днес бъде постигната сделка, британският премиер Дейвид Камерън ще насрочи референдума за членството на Великобритания в ЕС за 23 юни. 

Люксембургският премиер Ксавиер Бетел заяви по-рано тази сутрин, че поставените на масата за преговори предложения не удовлетворяват всички страни. „Още не сме приключили. Надявам се до края на следобеда да имаме готов текст, който да се приема от всички“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
Sandy
преди 8 години
Защо на едни от най задлъжнелите икономики, като тия на Великобритания и САЩ, курсовите на валутите им са високи? Благодаря предварително за отговора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Липсата на визия у европейските политици прави подобни ултиматуми възможни. Действително съществува възможност ЕС да се разпадне, но причината за това няма да са бежанците ( Бел. Примерно ,,заради загуба на автентичността на евр.континент, както тръби крайната десница). ЕС може да се разпадне ако допусне ултиматума на Великобритания да мине и позволи на Уестмистър сам да пише правилата на свободното движение на стоки,хора и капитали. Ако не допусне Камерън да пренаписва правилата и британците гласуват за излизане от общността, Великобритания до няколко години ще се разпадне. Великобритания е сред най- задлъжнялите световни икономики, а шотландия се готви да развее флага на независимостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Angеnieux, Schneider Optische Werke Kreuznach, Leica Camera AG и ще спра...а в самолетостроенето, автомобилостроенето, ядрената енергетика, ИТ и т.н., просто няма да ми стигне вестника да пиша...божеее скрипта ви не приема френски букви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
е неам нерви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ооо мен, "Да сте чували за европейска?", нямаш си и малка представа колко уникални високотехнологични компании има в Европа, които са Но 1 в Света...мой американски приятел се занимава с кинопроизводство и казва "нямам излишни пари да купувам японски ***", забележете, не казва китайски или корейски :) , Само ще спомена фирми като ARRI, Hasselblad, Zeiss, Ang
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Колега не знам кои са тези, които са ти сложили толкова минуси, защото си казал самата истина.По темата - излязоха вече анализи, които показват, че едновременното случване на излизането на ингилизите и продължаването на бежанската вълна на тия нива ще доведе неминуемо до край на ЕС. Не смятам, че тотален крах на ЕС е нещо хубаво. Точно обратното. Ако ще се върви към разпадане е добре да има преходен период, за да могат да се образуват няколко Европи /примерно Източна, Северна и Южна/, които да влязат в някакъв общ икономически съюз. За България изобщо не ми се мисли какво ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 8 години
Свидетели сме на лоши последици при наличие на сгрешена европейска парична система, която подсигурява катастрофална стопанска криза.Какви щяха да са разликите, ако не се допускаше тази дължавна грешка?Една от тях е, че държавите нямаше да имат сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още