IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпадането на Шенген - фатално от финансова гледна точка

То може да струва на ЕС 1,4 трлн. евро до 2025 г. и ще увеличи и времето, и разходите за транспортиране на стоки в съюза

14:22 | 22.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разпадането на зоната за свободно придвижване на Европейския съюз (ЕС) Шенген може да струва на съюза до 1,4 трлн. евро в рамките на десетилетие, сочи проучване на германската фондация Bertelsmann, представено в понеделник.

Според проучването при най-лошия сценарий, при който повторното въвеждане на контрол по европейските граници ще вдигне цените на вноса с 3%, разходите на най-голямата икономика на блока – Германия, може да достигнат 235 млрд. евро между 2016 и 2025 г., а на Франция – до 244 млрд. долара.

При най-добрия сценарий – с ръст на цените на вноса само с 1%, проучването показва, че разпадането на Шенген ще струва на ЕС около 470 млрд. евро през следващото десетилетие, съобщава Ройтерс.

Разходите може да нараснат до 1,4 трлн. евро, или около 10% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на 28-членния блок, при най-тежкия сценарий.

„Ако се въведе отново граничен контрол в Европа, вече слабият растеж ще се окаже под допълнителен натиск“, казва Аарт Де Гос, председател на Bertelsmann.

Шенген бе създаден преди над 30 години, а сега включва 26 страни, 22 от които са членки на ЕС. Системата на свободното придвижване през последната половин година се оказа под сериозен натиск заради наплива от мигранти, навлизащи в Европа, основно от Близкия изток и Африка.

За да спрат вълната и да гарантират контрола върху това кой влиза на тяхна територия, много страни в Шенген отново наложиха граничен контрол през последните месеци, което предизвика опасения, че цялата система може да се срине.

Подчертавайки спешността на въпроса, германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви за обществената телевизия ARD в неделя, че страните членки на ЕС, които от месеци са в конфликт заради начините за преодоляване на мигрантската криза, трябва да се съгласят на общ подход до две седмици, ако искат да избегнат разпадане на Шенген.

Освен че ще бъде опустошителна символна пречка за Европа, разпадането на Шенген може да увеличи времето, за което се транспортират стоките през европейските граници, повишавайки разходите за компаниите и потребителите.

Според проучването на Bertelsmann, изготвено от Prognos AG, минималните разходи за Германия и Франция ще бъдат съответно 77 млрд. и 80,5 млрд. евро до 2025 г.

Разпадането на Шенген ще увеличи и разходите за страните извън зоната, като бремето за САЩ и Китай през следващото десетилетие ще бъде общо между 91 и 280 млрд. евро в зависимост от сценария, показва още проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още