IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция си написа домашното преди Съвета на ЕС

Страната е постигнала резултат в борбата с бежанската криза и вероятно ще успее да отклони ударите, а погледите ще се насочат към Турция

12:15 | 18.02.16 г. 1
<p>
	Премиерът на Гърция Алексис Ципрас с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (съответно вляво и вдясно). <em>Снимка: ЕК</em></p>

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (съответно вляво и вдясно). Снимка: ЕК

Гърция е постигнала сериозен успех в борбата с бежанската криза, отчете председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщава гръцкият в. „Катимерини“.

Допреди дни Атина беше критикувана остро, включително и в доклад на ЕК, че не успява да се справи със защитата на външните граници на Шенген. Страната беше заплашвана многократно, че членството й в пространството може да бъде замразено.

В последните дни обаче правителството се активизира и успя да отвори още три от общо планираните нови четири бежански центрове на островите Лерос, Хиос и Самос.

Последната т.нар. „гореща точка“ трябва да бъде изградена на о. Кос. Засега обаче отварянето на този център среща силна съпротива от страна на местното население.

С отварянето на бежанските центрове, както и подобрената работа по регистрацията на бежанците, Атина всъщност ще успее да отклони ударите от себе си и погледите ще се насочат към Турция.

Много държави от Европейския съюз (ЕС) вече започват да се съмняват в усилията на Анкара да ограничи потоците на мигрантите.

Само лошото време ограничава бежанските потоци в Европа, заяви в началото на годината германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. 

„Ако до средата на март в ЕС продължават да влизат по 1,5 хил. - 2 хил. души на ден, ще бъде ясно, че Турция не е успяла да спази своите обещания“, коментира пък преди дни чешкият министър по европейските въпроси Томас Пруза. Той допълни, че тогава трябва да бъдат търсени други начини за защита на европейските граници.

Идеята на Вишеградската четворка за затягането на контрола по северната граница на Гърция с Македония обаче не е особено популярна мярка за постигане на тази цел сред водещите членки на блока.

„Не е правно издържано и политически приемливо да работим за затваряне на границата на член на ЕС с трети страни“, казва Юнкер. Подобна е позицията и на германския канцлер Ангела Меркел, която се обяви за единно, общоевропейско решение на кризата с бежанците.

Сериозна подкрепа Атина получи и от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. По време на посещение в Гърция той беше категоричен, че изваждането на страната от Шенген няма да реши бежанската криза.

Темата ще бъде една от водещите на заседанието на Съвета, което започва по-късно днес. Заради терористичния атентат в Анкара в Брюксел днес няма да присъства турският премиер Ахмет Давутоглу. Отменена е и среща на лидерите на 10 държави от ЕС с турската страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 8 години
*** и демагогията - Не било правно издържано да се работи за затварянето на границата на държава членка на ЕС към трети страни, когато става въпрос за границата с МакедонияВ същото време е много издържано да се работи за затварянето на границата с Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още