IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия ще опита да убеди Берлин за подсилването на северните граници на Гърция

Нямаме за цел да изолираме Гърция, а да помогнем на България и Македония, е позицията на Словакия

12:38 | 15.02.16 г.
Чехия ще опита да убеди Берлин за подсилването на северните граници на Гърция

Чехия ще работи активно в опитите си да убеди Германия за необходимостта от подсилване на северните граници на Гърция, за да бъде ограничен бежанският поток към Европа. Това става ясно от думите на чешкия външен министър Лубомир Заоралек, цитирани от ТАСС.

Идеята беше лансирана от Вишеградската четворка – Чехия, Полша, Унгария и Словакия, а целта е да бъде намален бежанският натиск срещу страните.

Днес в Прага ще се проведе заседание на неформалната организация, на която са поканени българският премиер Бойко Борисов и македонският президент Георги Иванов. Заявката на София обаче е, че няма да приеме затваряне на границата между Македония и Гърция. В разговор между Борисов и Меркел, провел се преди ден, българският премиер е посочил нуждата ЕС да действа като едно цяло и да бъде намерено общо решение за справяне с бежанската криза.

Според Заоралек обаче усилията на Вишеградската четворка могат да бъдат разгледани като част от единните действия на ЕС по казуса.

„Убедени сме, че сега е необходимо да бъде прекратена нелегалната миграция, което ще помогне на Балканските държави“, коментира той преди началото на заседанието на външните министри от ЕС, което се провежда в Брюксел, и отхвърли съмненията, че целта е да бъде изолирана Гърция, каквито са подозренията на Берлин.

Пред журналисти в Брюксел външният министър на Словакия Мирослав Лайчак също беше категоричен, че плановете имат за цел да бъде помогнато на България и особено на Македония, да се справят с проблема с бежанската вълна, а не да изолират Гърция.

„Не виждам защо се обръща такова внимание на тази среща (на Вишеградската четворка – бел. ред)“, каза още той и посочи, че това е „нормална среща за координация преди Европейския съвет“, който трябва да се проведе в края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още