IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вишеградската група ще обсъди в Прага защитата на външните граници на ЕС*

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха

16:59 | 14.02.16 г. 5
<p>
	Прага: <em>архив, Ройтерс</em></p>

Прага: архив, Ройтерс

Държавни и правителствени ръководители ще обсъдят на Срещата на върха на Вишеградската група в Прага мерки за защита на външните граници на ЕС. 

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие утре в срещата.

На форума ще бъде отбелязана и 25-годишнината от учредяването му, информира пресцентърът на Министерския съвет.

Участието на премиера Борисов е обсъдено по-рано през седмицата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На срещата в Прага ще се съберат държавните и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Поканени са премиерът Борисов и президентът на Македония Георге Иванов.

В рамките на посещението си Борисов ще се срещне и с чешкия си колега Бохуслав Соботка.

Борисов ще бъде придружаван от министъра на външните работи Даниел Митов.

По-късно днес Бойко Борисов е провел телефонен разговор по негова инициатива с канцлера на Германия Ангела Меркел, уточниха от пресцентъра на кабинета.

Премиерът е запознал канцлера с позицията на България за предстоящата среща на държавите от Вишеградската четворка и е потвърдил още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Македония и Гърция, уточниха от пресцентъра на кабинета.

Премиерът е подчертал необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и е призовал за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток.

Той е засвидетелствал готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция.

Борисов е призовал канцлера Меркел за подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница и е изтъкнал, че поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки всеки ден.

*Новината е допълнена в 21.22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
The Big One
преди 8 години
Стискайте, стискайте Джуджаро за гушата. Няма мърдане за вас Джуджари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
termit
преди 8 години
При тези разговори тиквича трябва добре да помни старата комарджийска максима Ако до десетата минута не разбереш кой е балъка на масата със сигурност си ТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
eng.Garin
преди 8 години
Борисов ще играе агент на ЕС, а Митов е агент на САЩ, както си ги познаваме. Като талантливи агенти , Борисов и Митов ще играят част от обзавеждането и отблизо ще следят разговорите, които иначе са доста над нивото им. Подобна роля беше оредена и на другаря плевел на конференцията в Мюнхен. Мнението на плевела никой не го интересува, а работодателите му от САЩ си имаха собствени представители, така, че не беше включен в програмата за разлика от президента на Македония примерно. Поради това плевела бил в конфузна ситуация, тъй като трябвало да моли някой изобщо да го забележи. Вързали му от Йордания и от Грузия. И двете срещи били абсолютен фарс, които обаче от медиите на Прокопиев може да видите в красиви краски, ако сте зомби и имате нужда от подобни заблуди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/02/14/osteuropaeer-stellen-sich-gegen-angela-merkels-fluechtlingspolitik/Дано покажат по категорично един среден пръст на Брюкселската хомодружинка...Боката ше гледа и подсмърча само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Благодарим за информацията, дано да стане ясно, какво са се споразумяли, защото на запад доста ни игнорират и не пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още