IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ подкрепи европейските борси

Драги компенсира разочарованието през декември, коментира анализатор

16:55 | 10.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ подкрепи европейските борси

Европейските акции поеха рязко нагоре в четвъртък следобед след обявяването на решението за промяна на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с над 2 на сто веднага след обявяването на решението на ЕЦБ. FTSE в Лондон отчита слаб спад от -0,05% до 6143,30 пункта, в Германия DAX расте с 0,83% до 9804 пункта, CAC 40 в Париж нараства с 1,54% до 4493,86 пункта, а в Мадрид Ibex 35 нараства с 2,53% до 8983,30 пункта.

Централната банка обяви редица мерки, включително намаляване на основния си лихвен процент за рефинансиране до 0,0% и намаляване на депозитната лихва до -0,4%. Банката също така разширява обема на месечните си покупки на активи до 80 млрд. евро. 

„Това е голямo решение. Сега Драги компенсира разочарованието през декември“, заяви Пиърс Къран, анализатор в Amplify Trading, пред CNBC. „Драги официално надмина очакванията“.

Банковият сектор нарасна с над 4% след новините и е най-добре представящият се сектор в региона. Италианските банки са на върха на секторния подиндекс, като акциите на Unicredit скачат с11 на сто. Италианският индекс MIB спечели 4,2%, подпомогнат от финансовия си сектор. Deutsche Bank отчита ръст от 6,4%.

Но ЕЦБ не е единствената тема днес, има и редица отчети, а към тях трябва да се добави и изненадващата оставка на шефа на Volkswagen в САЩ Михаел Хорн

В Dax най-голям губещ е K+S със спад от 7,4 на сто. Производителят на тор подготвя инвеститорите си за по-слаби дни. За 2016 г. бордът очаква значителен спад на резултатите. Акциите на Volkswagen първоначално поеха надолу, но след решението на ЕЦБ се повишиха с 0,5 на сто.

По-рано през деня френската верига магазини Carrefour отчете ръст на приходите за четвърта поредна година. Веригата магазини повишава дивидента си с 2,9% до 70 цента на акция, което е по-малко от прогнозата на Bloomberg за 74 цента. Акциите на компанията спадат с 3% и са най-слабият компонент в CAC40. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 8 години
Инвестора на кой свят живеете ???? DAX - 2,31%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Vladi666
преди 8 години
Да..гледам :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още