fallback

ОИСР: Бежанската криза застрашава възстановяването на Гърция

Разходите за бежанците през 2015 година са били 0,4% от гръцкия БВП, отчитат от организацията

20:08 | 10.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бежанската криза е една от заплахите пред възстановяването на гръцката икономика, отбелязва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Документът беше представен от ръководителя на организацията Анхел Гурия по време на посещението му в Атина, пише гръцката информационна агенция AnaMpa.

По изчисления на ОИСР разходите на южната ни съседка, свързани с бежанския поток през 2015 година, са около 0,4% от брутния вътрешен продукт.

Допълнително страната е заплашена и от забавянето на останалата част от еврозоната, която е сред основните й търговски партньори,  както и от свитото вътрешно търсене.

От ключово значение за Гърция е икономически растеж и насърчаване на инвестициите, с цел създаване на нови работни места и облекчаване на публичните разходи, отбелязва още ОИСР. От началото на кризата бедността в страната се разраства и вече обхваща 1/3 от населението, е записано в доклада.

Очакванията на Гурия са през тази година Гърция да запише нулев растеж на икономиката, а през 2017 година да бъде реализирано увеличение в рамките на 1,9% и 2%. Прогнозата на Гърция е да се завърне към растеж още през третото тримесечие на тази година, стана ясно пък от думите на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

В своят доклад от ОИСР посочват още нуждата от реформи, които са ключови за икономическото възстановяване, сред които на пенсионната система и подобряването на събирането на данъци. Избягването на данъци всъщност е един от сериозните проблеми на Гърция, защото намалява средствата, отделяни за социална политика.

Средствата от ЕС трябва да бъдат използвани по-ефективно, особено що се отнася до насърчаване на инвестициите в сферата на образованието, иновациите, комуникациите и технологиите като цяло.

Либерализацията на някои сектори също има потенциала да засили инвестициите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още