IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гурия: Трябва да направим Гърция по-продуктивна и конкурентоспособна

Няма зараза към пазара на облигации вследствие на гръцката криза, заяви генералният секретар на ОИСР

10:01 | 07.07.15 г. 1
Гурия: Трябва да направим Гърция по-продуктивна и конкурентоспособна

Ние трябва да подготвим Гърция и да я направим по-продуктивна и по-конкурентоспособна, заяви в интервю за CNBC генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

За момента ОИСР не играе роля в напрегнатата ситуация на преговори между Гърция и кредиторите в лицето на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. По думите на Гурия обаче организацията може да има водеща роля в подпомагането и развитието на икономическите процеси в средиземноморската страна.

"Трябва да я (Гърция – бел. ред.) направим по-способна да събира повече данъци и да я подпомогнем в създаването на по-голяма конкуренция. Очевидно ние трябва да работим, за да направим гръцкото правителство и гръцките институции по-силни, за да се постигнат резултати по политиките, с които се ангажират", изтъкна Анхел Гурия.

Коментирайки сътресенията на пазара на акции в цяла Европа, Гурия отбеляза, че за момента "няма зараза към пазарите на облигации". По думите му волатилността на облигационния пазар е "типична".

"Притежателите на облигации първи станаха диви песимисти, а след това се превърнаха в диви оптимисти... и то не само за пазара на облигации, но и за фондовия пазар", каза той. "Мисля, че сега имат повече мъдрост, а може би и по-добри буфери, за да се справят с резултатите".

Докато светът е обхванат от гръцката драма и дали тя ще приключи чрез Grexit, Гурия изтъкна, че постигането на сделка, която да удовлетворява и двете страни, е изключително важно.

"Сега от решаващо значение е да се премине отвъд хоризонта, което е в интерес на всички, за да се запази единна Европа. Европа е заложена на карта. Отне ни много години, за да я изградим, но тя винаги се модернизира, променя и преоткрива", коментира още генералният секретар на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Мога да напиша книга но основното е и проф.Джефри Сакс го е казал - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Става въпрос за криза на системата и трябва нова система - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКАРадвам се ,че и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система(коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО и трябва да се синхронизират нещата на ниво Г-20 и ООН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още