IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Бежанската криза застрашава възстановяването на Гърция

Разходите за бежанците през 2015 година са били 0,4% от гръцкия БВП, отчитат от организацията

20:08 | 10.03.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анхел Гурия (вляво) разговаря с Алексис Ципрас по време на посещението си в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анхел Гурия (вляво) разговаря с Алексис Ципрас по време на посещението си в Атина. Снимка: Ройтерс

Бежанската криза е една от заплахите пред възстановяването на гръцката икономика, отбелязва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Документът беше представен от ръководителя на организацията Анхел Гурия по време на посещението му в Атина, пише гръцката информационна агенция AnaMpa.

По изчисления на ОИСР разходите на южната ни съседка, свързани с бежанския поток през 2015 година, са около 0,4% от брутния вътрешен продукт.

Допълнително страната е заплашена и от забавянето на останалата част от еврозоната, която е сред основните й търговски партньори,  както и от свитото вътрешно търсене.

От ключово значение за Гърция е икономически растеж и насърчаване на инвестициите, с цел създаване на нови работни места и облекчаване на публичните разходи, отбелязва още ОИСР. От началото на кризата бедността в страната се разраства и вече обхваща 1/3 от населението, е записано в доклада.

Очакванията на Гурия са през тази година Гърция да запише нулев растеж на икономиката, а през 2017 година да бъде реализирано увеличение в рамките на 1,9% и 2%. Прогнозата на Гърция е да се завърне към растеж още през третото тримесечие на тази година, стана ясно пък от думите на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

В своят доклад от ОИСР посочват още нуждата от реформи, които са ключови за икономическото възстановяване, сред които на пенсионната система и подобряването на събирането на данъци. Избягването на данъци всъщност е един от сериозните проблеми на Гърция, защото намалява средствата, отделяни за социална политика.

Средствата от ЕС трябва да бъдат използвани по-ефективно, особено що се отнася до насърчаване на инвестициите в сферата на образованието, иновациите, комуникациите и технологиите като цяло.

Либерализацията на някои сектори също има потенциала да засили инвестициите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Вече е налично ново оправдание за съвременни гръцки стопански трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Главатарите на терористите дължат кариерното си развитие на американското военно министерство. Изданието Business Insider е проучило миналото на лидерите на ислямистките радикали в Сирия. Оказва се, че успехите на Умар аш-Шишани на военното поприще не се дължат на вродени способности. С години той се бие срещу Русия, в началото като чеченски бунтовник, а по-късно като войник от грузинската армия. За четири години армейска служба, от 2006 до 2010 година, аш-Шишани е бил трениран от специални американски подразделения.Журналистите от Business Insider са интервюирали колеги на терориста. Те разкриват, че професионалният главорез, създаден с парите на американския данъкоплатец, бил отличен ученик и превъзходен войник.Ние много добре го тренирахме, американците много ни помагаха, казва бивш грузински офицер, пожелал анонимност заради положението на Батирашвили в ИД."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Чуват се гласове от пропагандата които винят Русия за ситуацията.!??? Ех тази хибридна война за която така тръби Митов!===."..Британското разузнаване разполага с най-голямото за последните 10 години досие на терористи от Ислямска държава. Документите са предадени от бандит, отказал да воюва на страната на главорезите. Те съдържат имената на 22 000 чужденци от над 50 страни с адреси, телефони и контакти. Спецслужбите нарекоха списъка златна жилка. А новината направи задокеанските им колеги изключително предпазливи, съобщава tvzvezda.ru.ЦРУ и Пентагона отдавна са обвинявани, че подкрепят пряко бандитите от ИД. Днес обаче тези обвинения получават пряко потвърждение, защото се оказва, че един от лидерите на терористите Умар аш-Шишани, известен и като Тархан Батирашвили, е подготвян от американски инструктори."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още