fallback

Гръцките апетити за регионален енергиен хъб стават все по-реални

Атина среща пълната подкрепа на ЕС заради новите източници на газ, които привлича

08:11 | 14.03.16 г. 9

От месеци правителството на СИРИЗА работи активно в превръщането на Гърция във важен играч на енергийната карта в Югоизточна Европа. Ролята на страната ще стане ключова след изграждането на Южния газов коридор, по който ще дойде природен газ от Каспийския регион.

Усилията на Атина в тази посока срещат пълната подкрепа на Европейския съюз (ЕС), защото по този начин в общността ще влезе суровина от нов източник в изпълнение на плановете за намаляване на зависимостта на съюза от руския природен газ. Затова и Гърция беше похвалена от комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

След среща с премиера Алексис Ципрас Шефчович коментира, че Гърция изпълнява своите задължения по енергийните цели на ЕС до 2020 г. В изявление, разпространено във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК), Шефчович изтъква и усилията на южната ни съседка за намаляване на емисиите парникови газове и подобряването на енергийната ефективност.

Един от най-важните му коментари обаче е свързан с възможността Гърция да се превърне в "много важен енергиен и газов хъб за Европа". По време на разговорите му с гръцкия премиер Шефчович е получил уверението, че строителството на гръцката част на Трансадриатическия газопровод (TAP) ще започне през май 2016 г.

Този газопровод е втората основна "артерия" на Южния газов коридор - по него газът от Каспийско море реално влиза в ЕС, след като премине през Трансанадолския газопровод (TANAP). Строителството и на това съоръжение също върви по план, въпреки опасенията, че ниската цена на петрола и природния газ ще замрази работата по целия проект.

Обтягането на отношенията между Русия и Турция обаче накара Анкара да търси алтернативни източници на газ и успя да се договори с Азербайджан за ускоряване на работата по строителството на TANAP.

България също е част от Южния газов коридор чрез новата връзка с Гърция - между Комотини и Стара Загора. Страната ни обаче може да се окаже встрани от плановете, защото на този етап няма заявен интерес към свободните обеми за интерконектора. По тази причина и търговете са удължени до края на месец март.

За Гърция обаче ситуацията изглежда много обнадеждаваща. Освен TAP, страната ще развива и терминали за втечнен газ. Именно втечненият газ беше посочен от ЕК преди няколко седмици като основа за газова диверсификация.

"Терминалите за втечнен газ ще донесат повече конкуренция на пазара и намаляване на цената за гръцките потребители и съседни държави", изтъкна още Шефчович в Атина.

Затова и вероятно не е изненада разпространеното съобщение от пресслужбатга на руския президент за проведен телефонен разговор между Владимир Путин и Алексис Ципрас. Двамата са обсъдили "актуални въпроси от двустранното сътрудничество" и укрепването на отношенията в различни "взаимно изгодни области, сред които търговско-икономическата и енергийната сфера". В гръцкото публично пространство активно се заговори и за предстоящо посещение на руския президент в Атина.

Освен възможността да транзитира газ от Каспийско море в Европа, Алексис Ципрас крие в ръкава си още няколко коза след активната си в последните месеци работа за разработване на огромните находища на природен газ в Средиземно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още