IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще опита да развива и местен добив на природен газ

Страната направи няколко важни стъпки и се приближава към идеята си да се превърне в газов център на Балканите

17:19 | 02.02.16 г.
Гърция ще опита да развива и местен добив на природен газ

Гърция ще опита да развие и местен добив на природен газ при реализация на идеята си да се превърне в енергиен център в региона. Енергийният министър Панос Скурлетис коментира по време на конференция, че до дни ще бъде дадено разрешително за проучвания на три блока в Западна Гърция, съобщава Ройтерс.

В последните 50 години страната прави безуспешни опити да намери големи петролни или газови запаси, коментира „Катимерини“. Дълговата криза, в която е изпаднала страната, също насърчава реализацията на подобни планове.

В последните месеци Атина прави опити да преначертае енергийната карта на Балканите и да се превърне във важен газов център, измествайки по този начин България. Премиерът Алексис Ципрас досега реализира няколко важни срещи с лидерите на Кипър, Египет и Израел в опит да си осигури достъп до природен газ от новооткритите полета в Средиземно море.

В допълнение на терминалите за втечнен газ, а и на суровината, идваща от Каспийско море, страната ще може да осигури природен газ от няколко независими източника.

Това е нещо, с което България на този етап не може да се похвали. За реализацията на идеята за газов хъб в България на този етап можем да разчитаме само на газовата връзка с Гърция, от която обаче ще могат да дойдат ограничени количества от Каспийско море. Не сме се отказали от плановете да получим и руски природен газ от тръба по дъното на Черно море, макар и вече не във формата на "Южен поток". 

В допълнение сега Атина ще се опита и да активизира работата по проучването на местни находища, каквито планове има и българското правителство. Всъщност експлоатирането на местните ресурси, колкото и ограничени да са те, е един от начините да се увеличат публичните финанси, посочва още Ройтерс.

Потъналата в дългове държава вече се възползва от тази възможност и позволи на единствената компания, която добива петрол в Гърция - Energean Oil & Gas, да разшири инвестицията си в полетата, които експлоатира на северния остров Тасос.

В началото на годината компанията съобщи за ръст на добива от 60% от находищата на о. Тасос. През 2015 година добивът от полетата, намиращи се край Принос, вече достига  3 хил. барела дневно след инвестицията от 200 млн. евро в 15 нови сондажа в района. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още