IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се инвеститорска конференция за газовия хъб "Балкан"

Ако изпълним предписанията в последния доклад на ЕК, механизмът за наблюдение ще бъде прекратен, смята вицепремиерът Томислав Дончев

09:02 | 28.01.16 г. 2
Готви се инвеститорска конференция за газовия хъб "Балкан"

През пролетта в България ще се проведе инвеститорска конференция за газовия хъб "Балкан", на която ще бъдат поканени големите играчи в газовия сектор, съобщи в интервю за bTV вицепремиерът и министър на еврофондовете Томислав Дончев.

Той уточни, че преди дни е била проведена работна среща между представители на правителството и Европейската комисия (ЕК) и на нея са били обсъдени подробностите около плановете на правителството страната да се превърне в разпределителен център на природен газ.

По време на разговорите е достигнато до заключението, че изграждането на газов хъб е възможно при реализацията на руски газопровод по дъното на Черно море, но "Южен поток" в първоначалния му вид е невъзможен.

Другото условие за "Балкан" е и ускореното изграждане на газовата връзка с Гърция, по която може да пристига газ от Каспийско море, както и втечнен газ от терминалите в южната ни съседка.

Само с тези две съоръжения ще бъдат постигнати достатъчно количества газ и конкурентна цена, за да бъде изграден газовия хъб в страната, посочи Томислав Дончев. Той очаква до април да бъдат изготвени политическите, техническите и икономическите аспекти за реализирането на идеята

Томислав Дончев коментира и последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който е вече с много конкретни мерки - да бъдат приети законите за МВР, срещу корупцията и т.н., Според вицепремиера това означава, че ако този план бъде изпълнен през следващите месеци, Механизмът ще бъде прекратен.

Според него докладът на Европейската комисия не казва нищо ново, констатациите не са по-различни от изявления на правителството досега.

Дончев отрече да има натиск от страна на правителството към Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод исканата от ГЕРБ и Реформаторския блок оставка на Съвета. "Когато нещо се каже на пресконференция, това е критика, а не натиск", каза той.

Вицепремиерът коментира и критиките на бизнеса за липсата на съдебна реформа в страната. Според него исканията на големите компании са извън правомощията на правителството.

При разговорите с представители на бизнеса, провели се преди ден, Дончев е останал с впечатление, че те са се обърнали към кабинета в ролята му на "катализатор" на дебати с други институции. Тема на темите е справедливостта, съгласи се той с коментарите на представители на бизнескамари у нас.

Томислав Дончев посочи като "повече от подозрителен" скандала около продажбата на "Химко"  и появилите се после оплаквания на американски бизнесмен за искан подкуп. Той припомни, че предприятието не е държавно и правителството няма нищо общо с продажбата на активите му. Според него се прави опит за генериране на скандал и призова компетентните органи да достигнат до дъното му.

Повишаването на приходите в бюджета не прави щастливи всички, смята Томислав Дончев. Така той обясни коментарите на премиера Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда, че мафията иска в страната да няма правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Ами хайде г-н Дончев изпълнете ги тези препоръки Вече 7 във всеки доклад на Е К ви ги пишат тези работи и вие всеки път обещавате да ги изпълните Вече 7 години резултатите са Нула + НИЩО Какви ли не оправдания и аргументи вадите За всички правителство парламент и съдебна власт винаги казвате че критиките не се отнасят за тях и всички виждат положително в докладите Защо тогава не го премахнат наблюдението Дори и не особенно информираните като мен виждат че от вас искат ясна борба с корупцията по високите етаж Бързо съдопроизводство активна прокуратура и ясни разбираеми и наи важно деистващи закони О Боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още