fallback

Римшевич: ЕЦБ може да печата пари, но не и политики за излизане от кризата

Латвийският централен банкер изрази съмнения доколко поредната серия стимули може да помогне за икономическия ръст във валутния съюз

18:00 | 12.03.16 г. 3

Само два дни след като Европейската централна банка обяви поредната серия стимули за икономиката в еврозоната, Илмарс Римшевич, член на Управителния съвет, открито изрази съмнения дали мерките наистина ще насърчат икономическия растеж във валутния съюз.

„Днес, за съжаление, вече няма останали сладки лекарства“, каза Римшевич по латвийския тв канал LTV, цитиран от Wall Street Journal.

“Това, което направи Европейската централна банка – просто да печата пари – увеличава парите в обращение, но не може да напечата европейските политики за излизане от кризата, от тази стагнация”, казва Римшевич, който е управител на латвийската централна банка.

Все пак според източници на Wall Street Journal той е гласувал в подкрепа на мерките за разлика от колегите си германката Забине Лаутеншлегер и холандеца Клаус Кнот.

Римшевич изрази мрачната прогноза, че Латвия трябва да подготви за нова криза. „Трябва да си научим урока от миналата криза. Минаха осем години и много неща се забравиха. Но и тогава всичко започна много невинно – имахме малък дефицит, а какво стана, когато започна кризата? Нещата могат да се променят само за няколко месеца“, казва Римшевич, цитиран от специализираното издание WBPonline.

Според него БВП на балтийската страна ще нарасне с 2%, което е далеч под прогнозите на централната банка за ръст от 2,7% и на Министерството на финансите, което пък очаква 3 на сто експанзия през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още