fallback

Brexit наистина може да се окаже следващата сериозна криза за ЕС

Последните проучвания показват, че по-малко от половината британци вече подкрепят членството на страната в Евросъюза

11:05 | 30.03.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Напускането на Великобритания на ЕС (Brexit) действително може да се окаже не толкова илюзорно. Последните проучвания на маркетинговата агенция Ipsos Mori показват, че броят на британците, които искат да останат в общността, намалява значително в последните седмици.

Според данните за оставане в ЕС ще гласуват 49% от британците, предава Ройтерс. През февруари този дял беше с 5 пункта по-висок. Същевременно се повишава броят на британците, които ще поискат страната да излезе от ЕС - от 36% на 41%.

Маркетинговата компания обаче обяснява големите разлики спрямо предишното проучване с промяна в методологията. Все пак обаче делът на желаещите Великобритания да напусне общността не е за пренебрегване.

Проучването е проведено сред 1 023 души в периода между 19 и 22 март. Това означава и че то не обхваща промяната на настроенията след атентатите в Брюксел, при които загинаха 35 души, посочва още Ройтерс.

Анализатори коментират, че основната причина за ръста на желаещите Кралството да напусне ЕС е бежанската криза. В същото време обаче на 18 март ЕС успя да постигне споразумение с Турция за намаляване на броя на бежанците. Едва в последните дни вече се наблюдава и намаление на пристигащите мигранти от Турция на гръцките острови.

Brexit вероятно ще означава и край на правителството на Дейвид Камерън, допълва The Telegraph. Британското издание се позовава на същото проучване, според което за 48% от британците премиерът трябва да подаде оставка, ако страната напусне ЕС. 44% обаче настояват, че той трябва да остане начело на страната.

Референдумът за бъдещето на Кралството в ЕС ще се проведе на 23 юни.

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още