IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 основни риска, които може да доведат до разпадане на ЕС

Заплахите идват от различни места - от банковия сектор в Италия до референдума във Великобритания за излизане от Евросъюза

10:53 | 29.03.16 г. 47
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз беше една благородна мечта, но както обикновено се случва с повечето мечти, реалността се намесва грубо.

Просто не е възможно да се поддържа икономическо единство и единна парична политика от група държави, всяка от които определя сама фискалните си политики, пише финансовият експерт Джон Молдин в коментар, публикуван от Business Insider.

Кризата с държавните дългове в Европа беше първият признак, че нещо структурно не е наред. Германия прекара години наред в отпускане на заеми в евро на по-бедните страни от еврозоната, така че те да могат да купуват произведени в Германия стоки.

Други страни износители от ЕС направиха същото. Възникналите в резултат на това търговски дисбаланси трябваше да намерят своето проявление другаде. И го направиха – в държавните дългове на страни като Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Като се добави политическото напрежение, произтичащо от мигрантската криза и риска от излизане на Великобритания от ЕС (т. нар. Brexit), вероятността за крах на Европа става все по-реална.

Въпросът е по какъв начин Европейският съюз ще се справи с големите си вътрешни рискове. От това зависи дали ще оцелее, или ще се разпадне с огромни последствия за глобалната икономика. Вижте в галерията кои са петте най-големи вътрешни заплахи за ЕС в момента според Молдин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 14 rate down comment 5
pinoccio
преди 8 години
Друже, голям миш - маш си написал и не знам дали и ти си го разбираш. Има социализъм, колкото има косми в ушите на новородено. Мултикултурализмът го измисли Бенетон, за да може да си продава гащите и на черни, и на бели. Днес знаменосец му е Меркел, защото не знае кои *** ще й станат. Марксовата модификация е авторство на Монсанто и те сега раздават семена, за да може на комунистическия манифест да му поникне брада. Ей такива едни са ти писанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
сигурен съм, че е ползвал английски, докато е говорил за тях. А да те питам-ти Маркс чел ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Др. Ленин е наричал всички поддръжници на октомврийската революция useful idiots. Ти идеално се вписваш в това описание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Я пак:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Хаааахахаха....!!!! Фен съм ти, нали знаеш?!!! хахаха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Съвременната система може да бъде описана много точно с една дума и тя е социализъм. Тук основната посока, в която всички трябва да се движим е премахване на "социалното неравенство" между всички индивиди на планетата както и премаване на частната собственост, защото виждате ли тя водела до алчност и разрушаване на планетата. Тази борба срещу "неравенството" включава разрушаване на малкия бизнес, премахване на рода на семейството, пълно разрушаване на концепциите са нация, раса, етнос, религия, пол и т.н защото те са "социална конструкция" и реално това са убеждения, които не съществуват. Мултикултурализмът е 100% ирационална идеология, която няма нищо общо с просвещението и индивидуализма. Това е идеология, което реално представлява модификация на класическия марксизъм от комунистическия манифест. Ако надникнем в историята на мултикултурализма веднага ще разберем, че той е създаден от комунисти избягали от терора на Хитлер и Сталин от Европа в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 21 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Друже, ти си като чук, на който всичко останало му се вижда като пирони. Като гумена кукла на витрината, която си мисли, че всички минувачи покрай нея са й мераклии. Вземи 50 лева и олаби у некой непретенциозен бардак. Сексуалната енергия е най-мощната енергия у човека, такава е природната програма, поддържаща живота да не изчезне. Ти си си стиснал краката, седнал да плещиш щуротии, и си си направил тандурите на джибри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 24 rate down comment 4
pinoccio
преди 8 години
Виждам, че тук бива засегнат въпросът за индивидуализма и кой държи патента за него - капиталета, ***, мултикултуралета и пр. Днешната система е система, която е далечно ехо на просвещението. Просвещението посяга за първи път на безпрекословната вяра на човека и полага основите на рационализма чрез въздигане ролята на разума. Декарт казва - мисля, значи съществувам. Това е опитът за съставяне на един нов свят, в който господства не Бог, а Човекът. Това е новият свят на антропоцентризма. Антропоцентризмът пренарежда цялата скала на ценности създава нов вид етика - етиката на Човека, който може да постигне всичко и може да пожелае всичко. Оттук следва цялата днешна трагедия на човека - с разкъсани семейни връзки, жена му при комшията, децата - напушени на улицата, с Бин Ладен зад г.ъ.з.а му, докато шефът му бичи с ламборджинито в насрещното, а секретарката свири на гайда му. Всички поискват, пожелават и се втурват в съревнованието, което за една шепа хора се оказва по силите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 8 години
nobody is going anywhere ! ----малеее, и като знаем колко са ти точни прогнозите ме хвана страх :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 6
Tyrista
преди 8 години
nobody is going anywhere !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още