IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 основни риска, които може да доведат до разпадане на ЕС

Заплахите идват от различни места - от банковия сектор в Италия до референдума във Великобритания за излизане от Евросъюза

10:53 | 29.03.16 г. 47
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз беше една благородна мечта, но както обикновено се случва с повечето мечти, реалността се намесва грубо.

Просто не е възможно да се поддържа икономическо единство и единна парична политика от група държави, всяка от които определя сама фискалните си политики, пише финансовият експерт Джон Молдин в коментар, публикуван от Business Insider.

Кризата с държавните дългове в Европа беше първият признак, че нещо структурно не е наред. Германия прекара години наред в отпускане на заеми в евро на по-бедните страни от еврозоната, така че те да могат да купуват произведени в Германия стоки.

Други страни износители от ЕС направиха същото. Възникналите в резултат на това търговски дисбаланси трябваше да намерят своето проявление другаде. И го направиха – в държавните дългове на страни като Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия.

Като се добави политическото напрежение, произтичащо от мигрантската криза и риска от излизане на Великобритания от ЕС (т. нар. Brexit), вероятността за крах на Европа става все по-реална.

Въпросът е по какъв начин Европейският съюз ще се справи с големите си вътрешни рискове. От това зависи дали ще оцелее, или ще се разпадне с огромни последствия за глобалната икономика. Вижте в галерията кои са петте най-големи вътрешни заплахи за ЕС в момента според Молдин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 6
Tyrista
преди 8 години
nobody is going anywhere !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 4
kloynat
преди 8 години
имаше един филм мом4ето си отива сега това е ЕС за сажеление въпросьт е не дали ще се слу4и а до кога марио драги ще се прави на супер мен патроните му са на свьршване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Абсолютен факт да. Колкото по утопична и откъсната от реалността е дадена идеология, толкова по-големи щети нанася нейното прилагане на реалния свят. От тази гледна точка ако сравним фашизма/нацизма с ленинизма/сталинизма и комунизма/мултикултрализма ще установим без съмнение, че комунизмът и неговата съвременен вариант мултикултурализма са най-опасните и разрушителни идеологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
капиталетата не могат да схванат за какво наистина иде реч май. Аз не съм видял някъде индивидуализъм да бие групата, било в спорта било в живота, а тези които са различни от запада действат в група не са индивидуалисти .....Няма да има повече улици с имена като Манхатън, обяви Китайhttps://***/world/nyama-da-ima-poveche-ulitsi-s-imena-kato-manhatan-obyavi-kitay.html..................Китайският министър по гражданските въпроси заяви, че правителство ще промени внесените от чужбина имена и ще насърчи фирмите за недвижими имоти и служителите в градското планиране да ги заменят с богатото китайско културно наследство...................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Айдееее, визитацията е минала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 8 години
браво на БАН, но долното твърдение остава в сила .... аз ползвам личния си компютър зада те усмивам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Цитат от тълковния речник на Института по Български език при БАН:"Капитале - рицар на наемния труд, използващ служебен компютър и връзка с интирнет на работното си място, за да изповядва капиталистически мироглед"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Тази статия е точно това, което аз наричам културен марксизъм. ЕС бил благородна мечта, искам да ви припомня, че и Хитлер и мислел, че нацизмът е благородна идеология, а Сталин, че комунизмът ще измъкне страната му от мизерията. Всички подобни "благородни" мечти винаги завършват на едно място и това е кошчето за отпадъци. Според ООН заливането на една държава с голямо количество имигранти от различна култура без съгласието на местните хора се нарича геноцид, а не "благородство" и "хуманитаризъм". Меркел, Барозо, Саркози и Юнкер ще свършат или като Сталин или като Чаушеску и никакво "благородство" няма да им спаси кожата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Нали се сещаш, че проблемът "кредит" съществува само там, където кридиторът и длъжникът са различни и независими един от друг стопански субекти? Ако кредиторът е едновременно и емитетнт на парите, и банка кредитор, и длъжник, в лицето на правителствата в ЕЗ, защото де факто всички те са собственост на суверена - народът на ЕС, тогава дълговете са една фикция, едно нескопосано театро, на което скоро ще му спуснат завесата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 8 години
както и с червени кратуни които ни наричат нас "капиталета" Очевидно, без да се опитват да влагат в това и грам от липсващата им интелектуална субстанция... хихи я колко алтуално стана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още