fallback

Петер Прат: Има опасност от продължителен период със слаба инфлация

Според икономиста от ЕЦБ регулаторът може да въведе още стимули, за да насърчи ръста на потребителските цени

20:02 | 04.04.16 г. 9

Европейската централна банка е решена да увеличи инфлацията, тъй като съществуват рискове слабият растеж на цените да се задържи продължително време. Това заяви Петер Прат от Управителния съвет на ЕЦБ в понеделник, цитиран от WBPonline. 

Банката може да разшири още програмата си за стимули, за да насърчи инфлацията в еврозоната, посочва още той.

„Продължителният период с ниска инфлация, в който се намираме днес, увеличава рисковете той да се превърне в постоянно явление, което много би навредило на икономиката. Затова реагирахме с такава сила – за да постигнем целта си, и ще продължаваме да правим така в бъдеще, ако се наложи“, казва Прат.

За пореден път той заяви, че централната банка не може да действа сама и че действията й трябва да бъдат придружени от други политики от страна на националните правителства. Президентът на ЕЦБ Марио Драги нееднократно е заявявал, че са необходими структурни реформи, както и фискални мерки, за да се насърчи икономическото възстановяване във валутния съюз.

При последното си заседание през март ЕЦБ разшири програмата си за изкупуване на активи, понижи още повече депозитната лихва, която сега е -0,4%, и въведе втора серия евтини кредити за банките по т.нар. схема TLTRO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още