IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прат: Има опасност от продължителен период със слаба инфлация

Според икономиста от ЕЦБ регулаторът може да въведе още стимули, за да насърчи ръста на потребителските цени

20:02 | 04.04.16 г. 9
<p>
	Петер Прат.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Петер Прат. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка е решена да увеличи инфлацията, тъй като съществуват рискове слабият растеж на цените да се задържи продължително време. Това заяви Петер Прат от Управителния съвет на ЕЦБ в понеделник, цитиран от WBPonline. 

Банката може да разшири още програмата си за стимули, за да насърчи инфлацията в еврозоната, посочва още той.

„Продължителният период с ниска инфлация, в който се намираме днес, увеличава рисковете той да се превърне в постоянно явление, което много би навредило на икономиката. Затова реагирахме с такава сила – за да постигнем целта си, и ще продължаваме да правим така в бъдеще, ако се наложи“, казва Прат.

За пореден път той заяви, че централната банка не може да действа сама и че действията й трябва да бъдат придружени от други политики от страна на националните правителства. Президентът на ЕЦБ Марио Драги нееднократно е заявявал, че са необходими структурни реформи, както и фискални мерки, за да се насърчи икономическото възстановяване във валутния съюз.

При последното си заседание през март ЕЦБ разшири програмата си за изкупуване на активи, понижи още повече депозитната лихва, която сега е -0,4%, и въведе втора серия евтини кредити за банките по т.нар. схема TLTRO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Има "опасност" хората да ядат малко повече през тоя период и да си заделят някой лев. Обаче срещу тая "опасност" тряя да се приемат особено веднагически мерки да не преядем или сакън да не спестим нещо .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
г-н Прат е поредния "гуру", който се опитва да поддържа делюзията за рай, основан на финанси. Перпетум мобиле, в което се въртят пари, а излизат лукс и благоденствие. Няма такова нещо и няма как да го има без труд, справедливото му заплащане и интелигентно разпределение на ресурсите.п.п. Ако сте гледали "Краля на маймуните", там има един интересен момент, когато Конфуций дава на Прасчо да пие една зелена течност. От нея, Прасчо го хваща такава лакомия, че за още малко течност, предава приятелите си. Та идеята ми е - ясно че някои имат интерес от инфлация и леене на пари. Може би за да си ги събират в сметки през панамски и други офшорки. Нищо лошо и съвсем естествена алчност или някаква друга мотивация. Обаче кой в случая е персонажът Прасчо и кой е персонажът Конфуций ? Този въпрос малко ме мъчи ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
"слаба инфлация" е достатъчна виждам и за двама ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
не е зле да има малко, за да кара парите да се движат. Ама малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 8 години
мене не ми трябва силна инфлация. около и малко над нулата прави икономиката и прогнозите (реалните прогнози, а не на измислени анализатори спекуланти) предвидими. Аз не искам инфлация нито като производител нито като потребител. Не знам и кой нормален човек би я искал.. освен гореспоменатите спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
"Целият този експеримент ще приключи катастрофално с хипер инфлация и милиони загуени работни места"Ще си позволя да допълня, че експеримент с това да се остави да се развие дефлационен сценарий, в никакъв случай няма да завърши със загубата на по-малко работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
ЕЦБ отчаяно се нуждае от инфлация която да размие натрупаните токсични дългове - Стигнаха до там куцо и сакато да ни обяснява как инфлацията била манна небесна и как без нея не се движи икономиката.Целият този експеримент ще приключи катастрофално с хипер инфлация и милиони загуени работни места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Тези смешници може ли наистина да не разбират ,че става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Продължителният период с ниска инфлация, в който се намираме днес, увеличава рисковете той да се превърне в постоянно явление, което много би навредило на икономиката....'' - инфлацията може да се разглежда като престъпление срещу човечеството заради изброеното тук - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/Но какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища. Освен това имаме раздуване на стойността на финансовите активи и изкуствена експанзия на кредита http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още