fallback

Управителният съвет на Volkswagen ще обсъжда доброволен отказ от бонуси

Синдикалните лидери и основните акционери настояват мениджърите по високите етажи на корпорацията да се откажат поне от част от премиите си

16:33 | 12.04.16 г. 1

Управителният съвет на германския автомобилен гигант Volkswagen ще обсъжда във вторник доброволен отказ от част от мениджърските бонуси за 2015 г. на фона на нарастващия натиск от страна на акционери и синдикални лидери, съобщи Wall Street Journal.

Ръководителите на концерна са призовани да демонстрират жест на солидарност със служителите, инвеститорите и клиентите заради големите разходи покрай скандала с манипулациите на данните за вредните емисии, посочва изданието, позовавайки се на двама души, запознати с проблема. 

„Темата с бонусите ще е на дневен ред на срещата днес“, казва един от източниците.

Възнагражденията на топ мениджърите в компанията се формират от фиксирана заплата, променлив бонус на база на представянето им, както и от други допълнителни премии, зависещи от дългосрочното им представяне във фирмата, посочва WSJ.

Синдикалните лидери и основните акционери в компанията настояват мениджърите по високите етажи на корпоративната структура да се откажат поне от част от бонусите си предвид надвисналите загуби и опасения за големи съкращения. Срещу Volkswagen се очакват наказателни и регулаторни разследвания в САЩ и Европа, които могат да струват на компанията милиарди евро под формата на глоби и компенсации.

Германската провинция Долна Саксония, която държи 20-процентов дял във VW, както и представители на работния съвет и на синдиката IG Metall са настоявали главният изпълнителен директор Матиас Мюлер да се откаже от бонусите по време на тричасова среща с основните акционери в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още