fallback

Руската Дума се опасява от експлоатацията на ядрените централи в Украйна

В проект на резолюция депутатите призовават Киев и ЕС да следят за спазването на мерките за ядрена безопасност

13:02 | 15.04.16 г. 4

Опасения за управлението на ядрените централи в Украйна изразяват руските депутати в проект на резолюция, посветена на 30-та годишнина от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, съобщава ТАСС.

В изявлението се коментира нова ядрена заплаха за цяла Европа, защото Украйна не спазва международните си задължения в областта на ядрената безопасност. В близките години изтича срокът за експлоатация за 13 от общо 15-те ядрени блока в страната. Киев обаче възнамерява да удължи работата им с 10 години, без да се допита до разработчика им - руската корпорация "Росатом", е записано още в проекта за официален документ.

Това е нарушение на нормите и мерките за безопасност на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ).

Руските депутати смятат и че в страната се нарушават и правилата за техническа експлоатация на централите.

По тази причина и в своята резолюция от руската Дума призовават Украйна и ЕС да следят за спазването на международните изисквания за ядрена безопасност, както и да вземат всички мерки за избягване на инциденти.

Депутатът Леонид Слуцкой коментира, че проблемът е много сериозен и дори е признат от украинския парламент, а Русия е готова да предложи своето сътрудничество, за да бъде избегната ядрена катастрофа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още