IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската Дума се опасява от експлоатацията на ядрените централи в Украйна

В проект на резолюция депутатите призовават Киев и ЕС да следят за спазването на мерките за ядрена безопасност

13:02 | 15.04.16 г. 4
Руската Дума се опасява от експлоатацията на ядрените централи в Украйна

Опасения за управлението на ядрените централи в Украйна изразяват руските депутати в проект на резолюция, посветена на 30-та годишнина от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, съобщава ТАСС.

В изявлението се коментира нова ядрена заплаха за цяла Европа, защото Украйна не спазва международните си задължения в областта на ядрената безопасност. В близките години изтича срокът за експлоатация за 13 от общо 15-те ядрени блока в страната. Киев обаче възнамерява да удължи работата им с 10 години, без да се допита до разработчика им - руската корпорация "Росатом", е записано още в проекта за официален документ.

Това е нарушение на нормите и мерките за безопасност на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ).

Руските депутати смятат и че в страната се нарушават и правилата за техническа експлоатация на централите.

По тази причина и в своята резолюция от руската Дума призовават Украйна и ЕС да следят за спазването на международните изисквания за ядрена безопасност, както и да вземат всички мерки за избягване на инциденти.

Депутатът Леонид Слуцкой коментира, че проблемът е много сериозен и дори е признат от украинския парламент, а Русия е готова да предложи своето сътрудничество, за да бъде избегната ядрена катастрофа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 8
0pk
преди 8 години
Да бе, откак са американска зона на влияние раотите върят вери гууд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 12
redcretin
преди 8 години
Рашките дупетати що не си поебат майката? Украйна не е в рашастанската сфера на влияние :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 25
michaelis12
преди 8 години
вървят по нашия път, нема начин първо АЕЦа треа се затвори щото е "зверски опасен" после ше дойде Westinghouse да им обясни как стаат нещата и ше им продава техния ток с американски цени - както е при нас. ЕС ше им жулнат едни ЕРПта от там се почват "едни липси едни загуби" сметките за тока стават х 7 щото в "демократична Европа" цените са същите са ако искат ЕС треа са на "същото ниво" нема как. Те ше питат за заплатите, както прайхме и ние, да но те ше им кажат вие сте с по-нисък стандарт не мое да взимате повече мммм не става. После и болниците и образованието ше треа се плащат, едни приватизации едно чудо щото така е по "западно му" инак не става. Остава само да чуя как ше звучи украйнската чалга там треа са перфектни всичките им пичкотерии са руси ше пестат поне от перхидрол ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 24
0pk
преди 8 години
Укрите с бавни темпове вървят към създаването на велика аграрна държава. Като им изпозатварят АЕЦ-ите и Емзетката да им пратим ВЕИ да строи, пак няма да има достатъчно електричество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още