IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна изграждането на новия саркофаг на АЕЦ Чернобил

Дори с новото съоръжение, регионът на призрачния град Припят ще остане необитаем заради ядреното замърсяване

17:35 | 24.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Започна изграждането на новия саркофаг на АЕЦ Чернобил

Украинската държавна строителна корпорация "Укрбуд" започна изграждането на новия саркофаг над авариралата през 1986 година Чернобилска ядрена централа, става ясно от съобщение на страницата на компанията. Проектът за новата конструкция стартира още през 2010 година. 

Преди началото на първите строителни дейности експерти от дъщерната компания "Укрэнергомонтаж" са демонтирали старо оборудване и са премахнали част от бетона, излят още пред години за премахване на последствията от аварията в Чернобил.

От компанията уточняват, че в някои части на централата е възможно да се работи само по половин час на смяна заради високите нива на радиация, които се излъчват от разрушения енергоблок.

Проектът, който ще бъде завършен през май 2017 г., ще пази околната среда от радиация в продължение на 100 години. Цената на новото съоръжение е 1,5 млрд. евро, осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и дарения от 40 правителства, посочва Ройтерс.

Агенцията напомня, че на 26 април 1986 г. стана една от най-сериозните ядрени катастрофи. След авария в Чернобилската АЕЦ се наложи евакуацията на над 50 хил. души. Официалният брой на загиналите при инцидента е 31, но не е ясен какъв е броят на хората, заразени от радиационното замърсяване, и починали в последствие от заболявания като рак, например.

Дори с новото съоръжение обаче зоната остава необитаема, а природата бързо превзема напуснатия набързо призрачен град Припят, построен да приюти работещите в ядрената електроцентрала, допълват от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още