IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС дава още 70 млн. евро за саркофага на ядрената централа в Чернобил

Очаква се новото защитно съоръжение за четвъртия блок на централата да е готово до средата на 2017 г.

15:14 | 28.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС дава още 70 млн. евро за саркофага на ядрената централа в Чернобил

Европейският съюз ще отпусне още 70 млн. евро за проекта за ядрения саркофаг на централата в Чернобил, стана ясно след 17-та среща ЕС – Украйна. Със средствата трябва да бъдат финансирани дейности за пълното завръщане към безопасна околна среда на площадката в Чернобил, коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер при обявяването на помощта.

От пресцентъра на ЕК напомнят още, че досега общността е отпуснала общо 360 млн. евро за реализацията на редица проекти, сред които и нова защитна конструкция, с която да бъде покрит съществуващият саркофаг на 4-ти реактор в централата, който експлодира при инцидента от края на април 1986 година.

Изграждането на новата конструкция започна през 2010 година и се очаква до средата на 2017 година да бъде поставена върху съществуващия саркофаг. Общите разходи по проекта са на стойност 1,5 млрд. евро.

Към момента има недостиг от около 615 млн. евро за реализиране на проекта и този проблем ще бъде дискутиран по време на конференция на донорите, която ще се проведе в Лондон на 29 април. Очакванията са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да съобщи, че отпуска допълнително 350 млн. евро за проекта.

Има и държави от ЕС, които независимо от Еврокомисията участват самостоятелно в проекта за изграждане на новата конструкция. Досега те са отпуснали 420 млн. евро за него и прогнозите са, че в сряда те също ще обявят, че увеличават помощта си.

Освен средствата, свързани непосредствено с екологизиране на площадката на ядрената централа, ЕК е отпуснала общо 600 млн. евро за превръщането на Чернобил в безопасен регион.

Най-голямата част от средствата – 480 млн. евро, са отпуснати за промишлени проекти. За подкрепа на производството на електроенергия са отпуснати 65 млн. евро, а за социални проекти – 15 млн. евро. Към 100 млн. евро са били насочени към изследователски проекти, стана ясно още от съобщението на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Нали Чернобил беше първата диверсия срещу СССР на времето?Печатарите сън не ги хваща, да владеят света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Проблемът за съжаление не е само Чернобил, а всички АЕЦ в света. За сега се говори единствено за временно складиране на ядрените отпадъци, но никой не е измислил дългосрочното решение на проблема.Няма АЕЦ в света на която отговорен инженер, политик и т.н да може да каже колко ще е крайнта цена след затваряне на елекроцентралата и дългосрочното решение на проблема с отпадъците. Уж евтината ядрена енергия е всъшност една екологична и финансова бомба със закъснител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още