fallback

Джон Кери: "Северен поток" 2 ще навреди на Източна Европа

САЩ искат да спрат проекта по политически причини, смята пък Сергей Лавров

16:00 | 05.05.16 г. 20

Разширението на „Северен поток“ беше разкритикувано и от държавния секретар на САЩ Джон Кери. След седмото заседание на Енергийния съвет на ЕС и САЩ, което се проведе във Вашингтон, той коментира, че газопроводът ще навреди на интересите на Украйна, Словакия и Източна Европа като цяло, пише руската информационна агенция ТАСС.

„Проектът провокира разгорещен дебат от двете страни на Океана“, коментира още той.

Изграждането на газопровода ще отнеме статута на транзитираща страна на руския природен газ от Украйна. В същото време Джон Кери отбелязва, че САЩ помагат на Киев да намали зависимостта си от Русия, допълва в свой коментар Russia Today.

Изказването на Кери провокира и реакцията на руския външен министър. Сергей Лавров е категоричен, че САЩ се опитват да спрат разширението на „Северен поток“ по политически причини.

“Ние сме убедени, че „Северен поток“ 2 ще повиши европейската енергийна сигурност и доставки. Това е напълно икономически проект, в който участват множество западни компании“, казва Лавров, цитиран от руската информационна агенция „Новости“.

Според руския външен министър проектът има подкрепата на Европейската комисия.

Официално от Брюксел обаче още нямат категорична позиция по „Северен поток“ 2. Осем държави от общността вече изпратиха възражения срещу газопровода до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Енергийният комисар Мигел Ариас Канете призна преди време, че освен като търговски проект, плановете за разширяване на „Северен поток“ имат и политическо значение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още