fallback

Гърция замразява работата по проекта "Посейдон"?

Газопроводът е директен конкурент на подкрепяния от ЕС Трансадриатически газопровод

11:00 | 18.05.16 г. 12

Гърция замразява работата по проекта „Посейдон“ заради по-перспективния Трансадриатически газопровод (ТАР), съобщава онлайн изданието EurActiv. Работата по TAP беше стартирана официално на 17 май, а самият газопровод има благословията на Европейския съюз (ЕС).

В края на февруари Гърция, Италия и Русия изненадващо подписаха меморандум за сътрудничество по нов газов проект, който предвижда изграждането на съоръжения по дъното на Черно море, през територията на Гърция до Италия. Документът беше подписан от представители на „Газпром“ и на гръцко-италианския консорциум между DEPA и Edison – Poseidon.

На този етап обаче няма яснота как руският природен газ ще достигне до Гърция. Вероятно съоръженията ще минат или през България, или през Турция. Вече се появиха и коментари, че Русия ще възроди „Южен поток“, но от територията на България тръбите няма да продължат към Сърбия и Унгария, а към Гърция и Италия.

Очакванията са, че всички тези планове ще бъдат подробно обсъдени по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Атина, насрочена за 28 май. Вече беше обявено, че основаната тема на разговорите му с гръцкия премиер Алексис Ципрас ще бъде енергетиката.

Проблемът на „Посейдон“ е, че влиза в директна конкуренция с TAP, посочва EurActiv. Изданието цитира Ципрас по време на официалната церемония в Солун за началото на работата по газопровода, който посочва, че с този проект гръцката икономика навлиза в нова ера. Само строителството на съоръжението ще донесе 8 хил. директни работни места и инвестиции от 2 млрд. евро, изчисляват гръцките власти.

Заради новите реалности в гръцките енергийни планове по време на посещението на Путин основната тема ще бъде туризмът, коментират дипломатически източници пред изданието. Атина вече посочи този сектор като един от водещите за икономическото възстановяване на страната.

За да привлече повече руски туристи, Гърция търси начин да облекчи визовия режим за гражданите на Русия, допълват те. 

Путин и Ципрас ще обсъдят още и възможностите за привличане на руски инвестиции в Гърция чрез приватизацията на водещи държавни комапнии, сред които газовата DEPA, енергийната PPC и жп оператора TrainOse, посочва още EurActiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още