fallback

Швейцарците са масово против безусловния базов доход

Около 78% от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, сочат прогнозни резултати

14:30 | 05.06.16 г. 44

Швейцарските гласоподаватели изглежда са отхвърлили с голямо мнозинство предложението за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната - около 78 процента от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, показват прогнозни резултати на агенция GFS за радио-телевизионната група SRF, цитирани от Ройтерс.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика.

Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Датата на референдума беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването.

Швейцария е първата държава, провела национален референдум за безусловния базов доход, но други страни, сред които Финландия и Канада, също проучват подобна възможност.

През 2012 г. швейцарците отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността им, отбелязва AFP.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време и окончателните резултати ще станат известни довечера.

На другите въпроси на днешния референдум според прогнозните резултати 66% са подкрепили реформата на правото на убежище и 61% са се обявили за легализиране на предимплантационната диагностика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още