fallback

Бундестагът без възражения по следващата финансова инжекция за Гърция

Бюджетната комисия на германския парламент изправи на нокти Атина, след като отказа да се произнесе по казуса по-рано през седмицата

11:12 | 10.06.16 г.

Атина се приближава все повече до получаването на следващия транш по спасителната програма. Късно снощи работната група на Еврогрупата призна усилията на гръцкото правителство за реформите и препоръча освобождаването на финансовата подкрепа в размер на 10,3 млрд. евро.

Германският парламент одобри тази препоръка – по-рано днес депутатите подкрепиха отпускането на финансовите средства, съобщава „Катимерини“.

По-рано през седмицата германските депутати от бюджетната комисия изправиха на нокти Гърция. Във вторник те отложиха решението си по казуса с искането Атина да изпълни всички изисквания по спасителната програма. Дни по-рано гръцкият парламент вече беше приел внесените от правителството предложения за реформи и в южната ни съседка бяха убедени, че са си написали домашното.

Отлагането на решението от страна на Германия отново повиши напрежението в Атина. В крайна сметка обаче заключенията на работната група към Еврогрупата засега успокояват ситуацията.

Отпускането на финансовата подкрепа най-вероятно ще стане на два транша – 7,5 млрд. евро незабавно, а останалите – през есента. Окончателното решение за това трябва да вземат финансовите министри на държавите от еврозоната на следващото си заседание, планирано за 16 юни.

Даването на средства трябва да получи одобрението и от страна на парламентите в другите държави от валутния съюз. Очакванията са, че след препоръката на Еврогрупата това няма да представлява проблем.

Гърция се нуждае от средства, за да покрие плащания по стари задължения и така да избегне нови спекулации около евентуален Grexit. С финансовата подкрепа гръцката икономика ще може да се завърне към растеж, създаване на работни места и да върне доверието на инвеститорите, смята комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз (ЕС) Пиер Московиси.

Очакванията на властите в страната са скоро гръцките банки отново да имат достъп до евтините кредити от ЕЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още