IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Преговорите за гръцкия дълг ще започнат през есента

Гръцкото правителство успя за кратко време да прокара 95% от реформите по спасителната програма, смята комисарят

16:39 | 07.06.16 г. 2
Московиси: Преговорите за гръцкия дълг ще започнат през есента

Най-рано след края на лятото ще могат да започнат разговорите за гръцкия дълг, съобщи комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси пред Европейския парламент. Той посочи, че правителството е успяло да прокара 95% от нужните реформи в много кратък срок и изрази своята увереност, че Атина ще успее да приключи и останалите промени и да затвори всички висящи въпроси.

"Преди година дискутирахме възможността за Grexit, а днес това вече не проблем", каза още той, цитиран от гръцката информационна агенция Ana Mpa.

Пиер Московиси очаква решение за отпускането на следващата финансова инжекция за Гърция през следващите дни. По-голямата част от транша, който е в размер на 10,3 млрд. евро, ще бъде отпусната до края на юни, каза още той. Средствата ще помогнат на страната да се завърне към растежа, допълни комисарят.

След последните дискусии между Атина и кредиторите стана ясно, че страната ще получи поредния транш по третата спасителна програма на две части - 7,5 млрд. евро сега, а останалата част - през есента.

Междувременно гръцкият парламент одобри всички поискани от правителството промени в законодателството и в южната ни съседка декларират, че са изпълнили исканията на кредиторите за приключване на прегледа по спасителната програма от миналото лято.

Комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис посочи от своя страна, че в Еврогрупата е било дискутирано Европейският стабилизационен механизъм (ESM) да изкупи дълговете на Гърция от Международния валутен фонд.

Всъщност това е един от вариантите за намаляването на дълговото бреме за Гърция, защото така дългът ще бъде заместен с нов, но с по-ниска лихва, стана ясно още от думите на комисаря пред ЕП.

След получаването на транша правителството в южната ни съседка има намерение да представи пред парламента и промени в Конституцията, както и в избирателния закон, коментира преди дни гръцкият премиер Алексис Ципрас. Това вероятно ще бъде направено на 24 юли.

Очакванията са, че едно от предложенията ще бъде да се премахне "бонусът" от 50 депутатски места за партията, спечелила изборите в страната, и разпределението на депутатските места в парламента да бъде според изборните резултати.

Управленската коалиция Сириза - ANEL (Независими гърци) има съвсем крехко мнозинство в парламента от едва трима депутати, отбелязват гръцките медии. За сметка на това обаче парламентарните групи и на двете партии са много сплотени и това помага на правителството да прокара нужните реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Некои орица от "преговарящите" могат спокойно да отикат чак до пенсия...преговаряйки за гръцкия дълг. Щот дълг винаги ше има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още